Problem z usamodzielnieniem... - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 lis 2010, 22:47

Witam! Pisze w sprawie pieniedzy na usamodzielnienie! A wiec.. mam 24 lata i jestem z rodziny adopcyjnej. Nie ucze sie od 2007r. studia przerwalem z powodow osobistych i finansowych.. Po ukonczeniu 18 roku zycia dostaje sie pieniadze na usamodzielnienie i z mysla o tym, ze kiedys bede potrzebowal tych funduszy postanowilem nie brac zaraz po 18stce tych 4,5 tys. Własnie nadeszła ta chwila kiedy te pieniadze sa mi bardzo potrzebne... Dzwonie do PCPR pod ktory podlegam i sie dowiaduje, ze te fundusze juz mi sie nie naleza!!!! Stawia mnie to w BARDZO zlej sytuacji... Prosze o rade co mam robic i czy to prawda, ze juz nic mi sie nie nalezy? A wydaje mi sie, ze zupełnie inaczej to powinno wygladac... Prosze o pomoc!! Z gory dziekuje!!
~Sebastian

Napisano: 10 lis 2010, 9:52

Pomoc na usamodzielnienie przysługuje osobom z rodzin zastęcpzej, ty piszesz, że jestes z rodizny adopcyjnej więc nie wiem czy się pomyliłeś w określeniu, czy...?
Jeśli jesteś wychowankeim rodizny zastępczej, to z tego co piszesz 18 lat ukończyłeś w 2004r. Jeżeli twoje usamodzielnienie nastąpiło przed wejściem ustawy z 2004 r. (tj. przed 01.05.2004r. ) to faktycznie, takie osoby mogły starać się o taką pomoc w ciągu 3 lat od dnia wejścia w zycie tej ustawy. Jesli usamodzielniłes się po wejściu w zycie ustawy, tj. po 01 maja 2004r. to mozesz złożyc wniosek o pomoc, o ile twój dochód nie przekracza kryterium.

Przeczytaj sobie art. 154 ust. 9 ustawy o pmocy społecznej z dnia 12 marca 2004r. (Dz. U. z 2009r. Nr 175 poz. 1362 tekst jednolity z późn. zm.)
~rodo

Napisano: 12 lis 2010, 15:12

miałem tak samo, nie hciałem chodzić do szkoły i mi sie nic nie należy nie robiłem tego co w programie i odmówili tego co sie nalezy
~radek

Napisano: 12 lis 2010, 16:00

nie, że się należy, tylko przysługuje...
po to sporządządza się plan usamodzielnienia, zeby go realizować, zawsze mogłeś wprowadzić modyfikacje do usamodzielnienia.
~JA

Napisano: 15 lis 2010, 14:15

a co w przypadku , gdy placówka nie powiadomiła pcpr o zamiarze usamodzielnienia się wychowanki, nie przekazała żadnej dokumentacji, zaś wychowanka 3,5 roku temu opuściła placówkę, a obecnie złożyła wniosek o przyznanie pomocy pieniężnej na usamodzielnienie
~emi

Napisano: 13 sty 2011, 15:28

To nie zły bałagan maja w pcpr. Poprostu njak nie ma ukończonych 25 lat jak najbardziej składac wniosek o wszystkie formy pomocy. jak spełnia kryteria to napewno otrzymasz
~bynek

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x