biologiczni - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 lis 2010, 22:53

Witam. Jak to u Was jest. Przy pierwszym wywiadzie u biologicznego rodzica doliczacie mu dzieci czy też nie?? Mój radca twierdzi, że doliczam ewentualnie w drugim roku gdy była u niego ustalona odpłatność a on ją regulował. Ale wiem że nie wszyscy tak interpretują ustawę. Jak jest u Was??
~kaja

Napisano: 12 lis 2010, 9:50

zawsze do członków rodziny biologicznego doliczam dziecko w RZ. Np jeśli matka prowadzi wspólne gospodarstwo z małoletnim dzieckiem, które jest przy niej to doliczam do składu rodziny to dziecko umieszczone w RZ i wtedy kryterium dochodowe przedstawia się tak: 3 x 351 zł = 1.053 zł. Tak więc jeśli dochód matki przekracza w/w kwotę kryterium tzn. że należy ją obciążyć odpłatnością. Oczywiście możliwe jest zwolnienie całkowite bądź częściowe, ale to nie o tym wątek.
~@

Napisano: 12 sty 2011, 16:16

Zawsze wliczacie dziecko, na które ustalacie odpłatność (mimo że rodzic jest zwolniony)?
~Ja

Napisano: 17 sty 2011, 16:09

Mój radca prawny twierdzi, iż przy pierwszorazowym naliczeniu odpłatności dla jedynego dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej, warunek ponoszenia opłaty nie ma zastosowania - ustalanie odpłatności za jego pobyt powinno nastąpić wg reguły: rodzice i dziecko, tj. 2+1.
~Poldzio

Napisano: 10 lut 2011, 10:19

Okey, rozumiem. A kiedy już masz zwolnienie i robisz kolejny wywiad, to wliczasz dziecko w skład rodziny?
~Ja

Napisano: 11 lut 2011, 18:39

Nie, już wtedy nie wliczam dziecka w skład rodziny. Jeżeli rodzic ponosi odpłatność za jego pobyt w tej rodzinie to wtedy wlicza się dziecko do składu rodziny.
~Poldzio

Napisano: 23 lut 2011, 14:07

my każdorazowo liczymy w skład rodziny dziecko odnośnie którego toczy się postępowanie ( parę razy zdarzały sie odwołania i sko wyliczając dochód rodziny podtrzymywało nasze wyliczenia)
~nolkafasolka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x