problem z zaświadczeniem - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 kwie 2015, 9:25

Witam,
Pani złożyła wniosek dzisiaj 17.04.2015r. Jedno z 3 dzieci ma zaświadczenie ze szkoły, iż kończy naukę 30 kwietnia. Problem jest tego typu, że na dzień składania wniosku rodzina się kwalifikuję, ale na dzień odbioru już nie, bo oczywiste jest, że zanim te karty zostaną wyprodukowane i zostaną dostarczone do gminy to niestety to jedno dziecko, skończy się uczyć. Więc teraz jak do tego podejść? Przyjąć wniosek muszę i zamówić, ale tej karty już wydać nie mogę. Miał ktoś może podobną sytuację? Pozdrawiam Aga
Agnieszka286

Napisano: 17 kwie 2015, 11:43

jeśli dziecko uczy się w szkole to zgodnie z ustawą kata należy się do 30 września tego roku. Jeśli jednak jest to inny przypadek to zamów karty jak najszybciej, a ta karta która straciła ważność niech zostanie w aktach sprawy. Najważniejsze, ze na dzień składania wniosku rodzina spełniła wszelkie kryteria.
Jeśli się uprą że chcą tą kartę dostać to też w zasadzie można im wydać bo i atak jest już "nieważna".
W komunikacie MPIPS jest chyba taka sytuacja opisana i trzeba wejść w zakładkę "postępowania wyjaśniające" w RI KDR żeby wklepać ten wniosek
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 11:52

mkaz pisze:jeśli dziecko uczy się w szkole to zgodnie z ustawą kata należy się do 30 września tego roku. Jeśli jednak jest to inny przypadek to zamów karty jak najszybciej, a ta karta która straciła ważność niech zostanie w aktach sprawy. Najważniejsze, ze na dzień składania wniosku rodzina spełniła wszelkie kryteria.
Jeśli się uprą że chcą tą kartę dostać to też w zasadzie można im wydać bo i atak jest już "nieważna".
W komunikacie MPIPS jest chyba taka sytuacja opisana i trzeba wejść w zakładkę "postępowania wyjaśniające" w RI KDR żeby wklepać ten wniosek
Z tego co pamiętam to z tej funkcji korzystamy jeżeli juz przy w prowadzaniu wniosku byłoby po terminie ale w momencie przyjęcia kwalifikowali sie, musisz dokładnie w intrukcji do programu przeczytać
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 15:25

jeżeli uczy się w szkole ( a nie studia) to karta powinna byc przyznana do 30 wrzesnia
gosiula.

Napisano: 20 kwie 2015, 14:02

Wniosek oczywiście przyjęłam, wyczytałam również, że zgodnie z art. 7 w przypadku złożenia wniosku o przyznanie karty, a przed jej wydaniem, członek rodziny przestał spełniać wymagania to pozostali członkowie rodziny wielodzietnej nie tracą uprawnień, więc ok, wydam kartę, wszystkim członkom rodziny oprócz tego jednego, ale czy muszę mu wydać decyzję odmowną? I większość osób twierdzi, że karta powinna być wydana do 30 września, to po co w takim razie wymagane jest oświadczenie, że w przypadku dziecka pow. 18 roku życia oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki. W moim przypadku uczniem jest maturzysta, który dostarczył zaświadczenie ze szkoły, że termin ukończenia nauki to 30 kwiecień 2015? Więc do kwietnia czy do września? Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi. Pozdrawiam Aga
Agnieszka286

Napisano: 20 kwie 2015, 15:28

Agnieszka286 pisze:Wniosek oczywiście przyjęłam, wyczytałam również, że zgodnie z art. 7 w przypadku złożenia wniosku o przyznanie karty, a przed jej wydaniem, członek rodziny przestał spełniać wymagania to pozostali członkowie rodziny wielodzietnej nie tracą uprawnień, więc ok, wydam kartę, wszystkim członkom rodziny oprócz tego jednego, ale czy muszę mu wydać decyzję odmowną? I większość osób twierdzi, że karta powinna być wydana do 30 września, to po co w takim razie wymagane jest oświadczenie, że w przypadku dziecka pow. 18 roku życia oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki. W moim przypadku uczniem jest maturzysta, który dostarczył zaświadczenie ze szkoły, że termin ukończenia nauki to 30 kwiecień 2015? Więc do kwietnia czy do września? Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi. Pozdrawiam Aga

Miałem taką sytuacje dzisiaj 2 raz, tych kart nie wydaliśmy, ponieważ w systemie automatycznie po dacie ważności karty znika funkcja wydaj kartę, dopięliśmy do wniosku i tam sobie zostanie
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2015, 7:16

Dziękuję naitsyrk85 :)
Agnieszka286

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x