przyznanie karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 9:05

Zastanawiam się jak ma złożyć poprawnie osoba wniosek gdy nie ma jeszcze 18 lat, a ma zaświadczenie ze szkoły. W programie jest fajnie, bo taka opcja istnieje, a we wniosku nie....i co teraz??
Kaska1111

Napisano: 16 kwie 2015, 9:40

?????????????
Kaska11

Napisano: 16 kwie 2015, 9:53

Ja robię tak, ze we wniosku zaznaczone jest dziecko do 18 roku życia, i wpisuje datę ukończenia szkoły.
Zawsze jeśli mam zaświadczenie ze szkoły ponadgimnazialnej dla dziecka przed 18 rokiem życia, to wydaję kartę do ukończenia szkoły.
frogi
Stażysta
Od: 09 kwie 2015, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 8:23

Zgodnie z ustawą art 11 pkt 2 karta jest przyznawana dziecku w wieku poniżej 18lat - do ukończenia 18roku życia. Nie możesz więc takiej osobie przyznać karty do ukończenia nauki, dopiero jak skończy 18lat to przedłużasz na czas trwania nauki
Marti123

Napisano: 17 kwie 2015, 8:51

Temat jest poruszany po raz kolejny. Wiele osób robi tak jak ja. Inni twierdzą, że tylko do 18 r.ż.
Ja dostając zaświadczenie przy wniosku wyrabiam kartę do ukończenia szkoły. I nie uważam to za wielki błąd.
Uważam, że jest to lepsze sytuacja, wyrabia się jedną kartę, a nie dwie. A po drugie wnioskodawca nie musi przychodzić i ponownie składać wniosku.
frogi
Stażysta
Od: 09 kwie 2015, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 9:08

Ustawodawca powinien to zapisać w ustawie a tego ne zrobił
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 9:13

Całkowicie się z Tobą zgadzam, że tak jak Ty postępujesz jest korzystniejsze dla klienta no i oczywiście mniej zamieszania dla Ciebie ale moim zdaniem - i taką opinię uzyskałam też na szkoleniu- jest to niezgodne z ustawą w związku z czym nie wolno nam w ten sposób przyznawać karty. Kiedyś w rozmowie tel. z panią z ministerstwa też uzyskałam informację że mogę przyznawać do ukończenia szkoły 16-17latką ale od kierownictwa uzyskałam informację, że mnie obowiązuje ustawa a nie zdanie pani z ministerstwa i w razie kontroli nikt nie będzie brał pod uwagę tego jakie wytyczne dostałam z ministerstwa tylko czy postępuje zgodnie z ustawą i ja się z tym zgadzam.
Marti123

Napisano: 17 kwie 2015, 11:46

podpisuję się rękami i nogami pod wpisem Marti123. Pierwsze pół roku przedłużałam od razu uczniom do ukończenia szkoły a nie do 18 r. ż. Jest to jednak niezgodne z zapisami ustawy i przy kontroli opinią pani z infolinii się nie wybronisz
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 11:50

Marti123 pisze:Całkowicie się z Tobą zgadzam, że tak jak Ty postępujesz jest korzystniejsze dla klienta no i oczywiście mniej zamieszania dla Ciebie ale moim zdaniem - i taką opinię uzyskałam też na szkoleniu- jest to niezgodne z ustawą w związku z czym nie wolno nam w ten sposób przyznawać karty. Kiedyś w rozmowie tel. z panią z ministerstwa też uzyskałam informację że mogę przyznawać do ukończenia szkoły 16-17latką ale od kierownictwa uzyskałam informację, że mnie obowiązuje ustawa a nie zdanie pani z ministerstwa i w razie kontroli nikt nie będzie brał pod uwagę tego jakie wytyczne dostałam z ministerstwa tylko czy postępuje zgodnie z ustawą i ja się z tym zgadzam.
Ja to nawet pisemnie mam z MPiPS wrzucałem kiedyś na forum :)
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2015, 7:26

No to dlaczego w programie jest opcja:
Dziecko przed ukończeniem 18 roku życia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki
Kaska11

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x