problem ze środkiem trwałym ...................

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
AnSmoll
Stażysta
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych
Kontakt:

Re: problem ze środkiem trwałym ...................

Post autor: AnSmoll »

Tak to rotor - sprzęt rehabilitacyjny, ale czy mogę go zrobić z paragrafu 4210
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

...niestety nie jest to prawidłowe postępowianie. Łamana jest i ustawa o rachunkowości i ustawa o finansach publicznych.

...ALE PRZECIEŻ 99 PROCEN KSIĘGOWYCH TAK KOMBINUJE I NA NIC SIĘ NIE OGLĄDAJĄC ROBI PO SWOJEMU :roll: :geek:
AnSmoll
Stażysta
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych
Kontakt:

Poczytałam jeszcze ustawy, o wydatkach bieżących i majatkowych, o srodkach publicznych, o zadanach statutowych dla Domu Pomocy Społecznej i chyba da się to jakoś wytłumaczyć. Jestem ciekawa co na to wyższe, mądrzejsze głowy.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

....własnie lektura UOFO powinna zainspirować do stwierdzenia, że masz problem. Szczególnie po wprowadzeniu tzw. grupowania wydatków, gdyż do wydatków majątkowych zalicza się m.in. paragraf 605 i 606. Wydatki te dotyczą zakupu środka trwałego. Rower rehabilitacyjny to środek trwały.

Jedyne co można zrobić to ..... "ciszej jedziesz dalej zajedziesz" ....bo jest źle. BARDZO ŹLE. I TAK MA WIĘKSZOŚC OPSÓW W POLSCE.
AnSmoll
Stażysta
Kontakt:

Ponawiam pytanie,
czy jeszcze ktoś może mi podpowiedzieć jak z tego problemu wyjść, jak to ugryźć?
renia50
Referent
Zajmuję się: ksiegowa
Kontakt:

Post autor: renia50 »

Przecież miałaś pieniądze na wydatki - wystarczyło tylko przeniesienie w planie wydatków z wydatków bieżących na wydatki majątkowe i po sprawie. Ze względu na wartości musi zostać ujęty w ewidencji ŚT a z błędnej klasyfikacji wydatków będziesz się tłumaczyła jak kontrola to wyłapie ;)
AnSmoll
Stażysta
Kontakt:

Na ostatnim szkoleniu Pani poinformowała mnie że nie mogę z wydatków bieżących przerzucić na majątkowe. My DPS funkcjonujemy z dochodów mieszkańców.
Wiem że zrobiłam źle, ale jak to teraz zaksięgować
AnSmoll
Stażysta
Kontakt:

Ponawiam prośbę
ODPOWIEDZ