Proszę o radę i pomoc.
Złożyłem wniosek o świadczenie rodzinne oraz wychowawcze dla dziecka ( 2 lata)
Zona nie pracuje była przez ostatnie miesiące na urlopie wychowawczym ( otrzymaliśmy św, rodzinne oraz wychowawcze do wrzesnia tego roku)
pod koniec wrzesnia złożyliśmy nowy wniosek o rodzinne oraz wychowawcze. Stytuacja finansowa u nas z matematycznego punktu widzenia wychodziło, że powinniśmy dostać św. rodzinne.Dostałem jednak odmowę świadczenia.
Odmowa była podparta ustawa z 28 listopada 2003 r o świadczeniach rodzinnych Rodział 2 Art 3 ust 2 : Artykuł 5 ust 4-4c
Sytuacja finansowa oraz prawna wygląda następująco.
Rok 2019 - przeracowany w jednej firmie A na etat - zarobki najniższa krajowa.
Rok 2020
od 1/01/2020 - 23-07-2020 praca w firmie A - zarobki najniższa krajowa - wymiar 1 etat
od 24-07-2020 - 30-08-2020 praca w firmie B na cały etat - zarobki również najniższa krajowa
od 01-09-2020 - do chwili obecnej : 1/2 etatu w firmie A oraz 1/2 etatu w firmie B.
Pani z Gopsu twierdzi, powołując się na art 5 , że moje zarobki nie spełniają kryteriów do świadczenia rodzinnego. Wg niej zarobiłem więcej niż można. Jest to dla mnie całkowicie niedorzeczna decyzja ponieważ przez cały rok w żadnym miesiącu nie zarobiłem jak 1928,62 netto.
Prosze o pomoc nie wiem co robić czy odwołanie od decyzji coś da ?