Świadczenie piel. kancelaria adwokacka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 gru 2020, 9:20

witajcie!
Mam złożony wniosek o św. piel. za pośrednictwem kancelarii adwokackiej. pierwszy raz taki przerabiam, więc proszę o wskazówki bardziej doświadczonych. Powiedzcie czy decyzję i inne pisma wysyłam tylko do kancelarii czy do strony również? czy w główce decyzji/ pism ma być strona czy strona reprezentowana przez....kancelarię? Bardzo dziękuje za pomoc.
RASZKA
Stażysta
Od: 27 lut 2020, 13:29
Zajmuję się: śR

Napisano: 21 gru 2020, 10:13

ja wszystko wysyłałam do kancelarii, a do wiadomości tej osobie, która wnioskowała za pomoca tej kancelarii
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 21 gru 2020, 10:15

a termin na odwołanie liczymy od doręczenia kancelarii?
RASZKA
Stażysta
Od: 27 lut 2020, 13:29
Zajmuję się: śR

Napisano: 21 gru 2020, 10:27

Ja bynajmniej czekałam tak jak piszesz na terminy względem kancelarii
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 21 gru 2020, 11:53

Podępnę się do pytania.
Mam taki przypadek, że SKO dało do ponownego rozpatrzenia wniosek o świadczenie piel. wnuka na babcie. Wnuk działa przez adwokata-pełnomocnika (ja tylko adwokatowi wysyłam wszystko). SKO zarzuciło nam, że nie mamy w aktach potwierdzenia oświadczenia wnuka, że dzieci tej babci nie mogą się nią opiekować. Mamy oświadczenie wnuka, że dzieci babci pracują lub mają renty.
W jaki sposób potwieredzić, że nie ma innych osób w pierwszym stopniu zobąwiązanych do alimentacji?
Wezwanie wysłać adwokatowi o co? Tamci nie są stroną postępowania i na razie nie znam ich danych osobowych.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 26 sty 2021, 21:57

Mi też w styczniu wypłynął wniosek o śp córki na ojca z kancelarii. Komu wysłać wezwanie do uzupełnienia wniosku??
raulin
Praktykant
Od: 09 lis 2020, 16:44
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 27 sty 2021, 16:51

poszaleli ci ludzie czy co tak chętnie będą oddawać kancelariom swoją nie małą kasę, w tamtym roku miałyśmy taki przypadek że Pan zamiast zdo chciał Śp i jak Pana wezwałyśmy o co chodzi to Pan powiedział, że co miesiąc mają mu zabierać 33% kwoty świadczenia , w końcu Pan sobie przemyślał zrezygnował z usług kancelarii i został przy zdo
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2021, 8:58

anetag pisze:
27 sty 2021, 16:51
poszaleli ci ludzie czy co tak chętnie będą oddawać kancelariom swoją nie małą kasę, w tamtym roku miałyśmy taki przypadek że Pan zamiast zdo chciał Śp i jak Pana wezwałyśmy o co chodzi to Pan powiedział, że co miesiąc mają mu zabierać 33% kwoty świadczenia , w końcu Pan sobie przemyślał zrezygnował z usług kancelarii i został przy zdo
No to żeście mu pomogli :twisted: Nawet po zabieraniu haraczu przez kancelarię człowiek dostawałby więcej niż ZDO. Nie możecie sami pomóc mu złożyć wniosku o śp? Ścieżka jest wydeptana przez mnóstwo ośrodków, to naprawdę nic trudnego, a dla człowieka różnica fundamentalna
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 28 sty 2021, 12:30

Jeżeli wnioskodawca działa przez adwokata (czytaj: pełnomocnika), cała korespondencja jest kierowana do pełnomocnika. To wynika z kpa.
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 28 sty 2021, 12:33

A co do zabierania 33 % ze świadczenia - sprawa kwalifikuje się do prokuratury.
ŚP ma charakter osobisty i wypłata powinna być do rąk adresata decyzji.
U nas był taki wniosek z kancelarii aby ŚP wypłacać na ich konto i odmówiliśmy. Także SKO potwierdziło takie stanowisko - tylko na konto osoby pobierającej ŚP.
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x