Problemy... Problemy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 lis 2014, 10:30

Czy powinnam przyznać alimenty na dziecko gdzie matka jest pozbawiona praw rodzicielskich, a wnioskodawca jest rodziną zastępczą dla dziecka. Ojciec dziecka miał przyznane alimenty...
I co mam teraz zrobić jeśli wszczęłam postępowanie w sprawie uznania za dłużnika nie było jeszcze 6-ciu miesięcy więc je zawiesiłam postanowieniem i co mam teraz zrobić bo 6 miesięcy minęło jeśli ktoś ma taki przypadek proszę o pomoc i o przesłanie jakiegoś wzoru wznowienia czy wszczęcia. Proszę o podpowiedź bo mam tyle pracy że nawet myśli nie mogę zebrać.
Kaśkaf

Napisano: 20 lis 2014, 11:02

Dlaczego nikt nie może podpowiedzieć??????????/ :(
Kaśkaf

Napisano: 20 lis 2014, 11:34

Świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie przysługują jeśli osoba uprawniona została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w pieczy zastępczej.
Na jakiej podstawie zawiesiłaś postępowanie
mala_mi999

Napisano: 20 lis 2014, 12:15

Postępowanie zawiesiłam z uwagi na fakt że nie upłynęło 6 miesięcy od przyznania funduszu i nie ma podstaw do wystawienia decyzji o uznaniu za dłużnika bo n\komornik nie jest w stanie określić mi czy płacił 50% Fa
Kaśkaf

Napisano: 20 lis 2014, 12:18

[quote="Kaśkaf"]Postępowanie zawiesiłam z uwagi na fakt że nie upłynęło 6 miesięcy od przyznania funduszu i nie ma podstaw do wystawienia decyzji o uznaniu za dłużnika bo n\komornik nie jest w stanie określić mi czy płacił 50% Fa
Czyli jeśli wnioskodawca jest rodziną zastępczą to przysługują. Bo tak Uważałam ale moja Pani kierownik nie
Dziękuję za pomoc
Gość

Napisano: 20 lis 2014, 13:58

Wnioskodawca to osoba która ma w tym przypadku umocowanie do reprezentowania małoletnich?
Jeśli ten wnioskodawca dla tych uprawnionych małoletnich jest jednocześnie rodziną zastępczą to oznacza to że osoby uprawnione zostały umieszczone w pieczy zastępczej a zatem FA nie przysługuje bo ustalamy prawo dla osób uprawnionych a nie dla wnioskodawcy.
Jeśli chodzi o zawieszenie postępowania to pytałam na jaką podstawę prawną powołaliście się w postanowieniu?
mala_mi999

Napisano: 20 lis 2014, 14:01

ale to dziecko na które jest wnioskowany FA to jest w rodzinie zastępczej czy jak ?? bo jeśli tak to nie należy się FA
pres

Napisano: 20 lis 2014, 14:56

Na art. 5 ust.3 i 3a ustawy FA, tak to dziecko na które jest wnioskowany FA to jest w rodzinie zastępczej
Kaśkaf

Napisano: 20 lis 2014, 15:50

No to raczej nie jest podstawa do zawieszenia postępowania, bardziej do jego umorzenia
Jeśli osoba uprawniona jest w rodzinie zastępczej nie przysługują jej świadczenia z funduszu alimentacyjnego
mala_mi999

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem