program Groszek

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~~Ania

program Groszek

Post autor: ~~Ania »

Witam.
Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie w jaki sposób wprowadzacie do programu Groszka zadekretowane dokumenty księgowe. Ja wybieram rodzaj dokumentu i w pozycji numer sam program nadaje mi kolejny numer np. WB 5. Pozycji nr zewnetrzny nie wpisuję przy wyciągach i PK. W przypadku faktury nr sam się nadaje a jako zewnętrzny piszę nr jaki nadał wystawca faktury. Moja poprzedniczka jako numery pisała kolejne numery z dziennika. Wyglądało to tak, że miałam po kolei np. WB 1, PK 2, WB 3, FA 4 itd do końca roku (te nr pokrywały się z numerami nadanymi przez dziennik). Numeru zewnętrznego nie używała.
Proszę jeszcze o podpowiedź w jaki sposób wprowadzacie daty dokumentu. W programie są pozycje data: zdarzenia, wystawienia, sprawozdawcza. Wpisywane było tak: data zdarzenia ( data wpływu faktury do jednostki bądź data wyciągu), data wystawienia (data wystawienia faktury przez wystawcę (dokumentu)), data sprawozdawcza ( data pod jaką ujmujemy dokument do sprawozdań- data księgowania (jak dokument wpłynął w lutym a zdarzenie odnosi się do stycznia to była data 31.01.201...)). Te daty nigdzie nie są uregulowane w polityce rachunkowości.
Bardzo proszę o komentarze, czy to było poprawnie robione?
ops1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: program Groszek

Post autor: ops1 »

U mnie data zdarzenia równa dacie zatwierdzenia dokumentu do wypłaty, data wystawienia jest z dokumentu źródłowego, data sprawozdawcza równa się dacie zdarzenia. Wprowadzając dokumenty np. wb, pk, lub inny mam zachowaną kolejność tak jak twoja poprzedniczka. Możesz ustawić to w programie. Jak dokument wpłynie w lutym a dot. stycznia to ujmuję data zdarzenia luty, data wystawienia jest z dokumentu a, data sprawozdawcza wpisuję 31.01.2015
alina999

Post autor: alina999 »

Mam od 1 styczna 2015 program ale nie jestem jeszcze w stanie coś podpowiedzieć na ten temat.
Bogdan
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Bogdan »

Witam
Przy wprowadzaniu dokumentów numer jest tylko podpowiadany. Należy uważać ponieważ można go łatwo zepsuć wpisując np większy o 200 i zostanie luka. Jak jest prowadzona numeracja podpowiedź numeracji to zależy od ustawień konfiguracyjnych. Wybranie 'ciągła' podpowiada kolejne numery bez względu na typ dokumentu. Wybór 'do typu' podpowiada numerację w ramach typu dokumentu /np wb 1 pk 1 wb 2 faktura 1 itd.

Numer zewnętrzny jest polem typowo opisowym i można tam wstawiać dowolne opisy. Jednak w wypadku rozliczania dokumentów czyli księgowania zapłat do konkretnych faktur wtedy dobrze jest jak przy fakturze numer zewnętrzny zawiera numer tej faktury nadany przez kontrahenta. Sprzyja to automatycznemu łączeniu faktur z płatnościami.

W nowych wersjach programu kbip Groszka dochodzi jeszcze data wpływu.
data zdarzenia - ma dużo znaczeń
data wystawienia - przeważnie data z dokumentu źródłowego
data wpływu - np przy fakturze data na pieczątce 'wpłynęło' pozwala przedłużyć termin płatności
data sprawozdawcza - data pod którą będą ujmowane wprowadzane dokumenty w księgach i
zestawieniach.
data płatność do - składa się z dwóch pól liczbowego można tam wpisać ilośc dni na zapłatę liczonych od wybranej a wymienionej wyżej daty, i drugie to data do której należy zapłacić
alina 999

Post autor: alina 999 »

Może z innej beczki .Jak księgujecie w tym programie FA , żeby było dobrze w sprawozdaniach .
Ola II

Post autor: Ola II »

To co dla innych jst i budżetu państwa oznaczam i(dochodowe).
Bogdan
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Witam

Nie księguję w programie ale mam wiedzę techniczną natomiast słabo merytoryczną.
Widziałem że ewidencję FA prowadzą niektórzy w osobnym rejestrze. W programie można założyć dużo rejestrów które z podstawowych danych
danych wspólny mają głównie katalog kontrahentów. Ważne, katalog a nie konta kontrahentów. Pozostałe dane /plan kont sprawozdania plan BO/ są osobne. Uzasadnieniem do założenia nowego rejestru jest osobne konto bankowe. Nie mamy wtedy problemu z wyciągiem. Zalety tego rozwiązania to zestawienia, sprawozdania itd dotyczą tylko tego rejestru. Prościej wtedy jest zdefiniować co ma być na sprawozdaniu. A zarazem gdybyśmy potrzebowali wspólne zestawienia to mamy folder zestawienia łączne a i do sprawozdania tez można wybrać dane z kilku rejestrów.

pozdrawiam
alina999

Post autor: alina999 »

Przy rozszerzeniu programu na kilka stanowisk Zestawienia łączne są nie aktywne
.
Bogdan
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Witam

Jeżeli zestawienia łączne są nie aktywne to znaczy że operator który się zalogował do programu nie ma uprawnien do tej funkcji. Nie zależy to od komputera. Uprawnienia nadaje się w programie ADMIN lub załatwia to z dystrybutorem.
hana_h

Post autor: hana_h »

Prowadze kilka rejestrów i zestawienia zbiorcze mogę robic jakie chcę
ODPOWIEDZ