opsxyz22 pisze:Co do pouczenia - wystarczy trochę elementarnej wiedzy żeby wiedzieć że to jest wzór wniosku o 300, z danymi z rozporządzenia o 300, z pouczeniami i informacjami z rozporządzenia do 300.
Ponownie - z rozporządzenia o 300 a nie z dyrektywny RODO. I dlatego nic tam nie ma o obowiązkach informacyjnych z RODO - jak chcesz to je sobie zamieszczaj albo wydawaj oddzielne informacje wnioskodawcom z treścią przygotowana przez twojego IODO. Nic do RODO nie ma ministerstwo rodziny.
A czy ja gdzieś pisałem o RODO?
Chyba, że Waść pisałeś/pisałaś do kogo innego, a na moje uwagi nie raczysz odpowiadać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Własny wzór wniosku o świadczenie dobry start z treścią identyczną w stosunku do streści wzoru zamieszczonego przez Ministerstwo.
Kilka uwag:
- Ministerstwo cały czas coś kombinuje i zmienia lekko treść, radzę chwilę jeszcze poczekać, jeżeli bijecie matrycę na własną rękę,
- nie usunięto z treści dzienników ustaw (znowu, jeżeli bijecie matrycę, dłuższy okres przydatności mają wzory bez dzienników ustaw, które szybko się zmieniają),
- kolor/grubość ramek, kolor tła - na razie nie mam narzędzi do wyregulowania kontrastu, przed zatwierdzeniem wzoru zróbcie wydruki testowe i skorygujcie kontrast/ostrość, będą inne dla drukarek biurowych, inne w drukarniach,
- na ostatniej stronie jest dostępne miejsce dla RODO, wg preferencji - informacja o przetwarzaniu, celach, dane o IOD, zgoda na wysyłanie sms, co chcecie; jakby ktoś miał z tym problem, wstawię treść wg życzenia,
- wniosek w fazie alpha - bez testów na ludziach.
Informacja o kopiowaniu
Zezwalam - z mojej strony, dożywotnio - na całkowicie swobodne wykorzystywanie, kopiowanie wzorca, wliczając w to wyłączne dodanie reklamy/logo drukarni, która zechce ze wzoru skorzystać. Wzór jest oczywiście oparty na wzorze udostępnionym przez Ministerstwo - w sumie brak na ten moment konkurencji na tym polu.
W dalszym ciągu mile widziane wszelkie uwagi, sugestie. Jak ogarnę całość, pewnie założę nowy wątek, żeby dostęp był łatwiejszy.
Załącznik "dużej rodziny" wstawię niebawem.
Minimalne poprawki do wniosku zamieszczonego wyżej, zauważone podczas wykonywania załącznika.
- zmieniono nazwę skrótową wniosku z DS na SDS-1, identyczną do wniosku Ministerstwa,
- usunięto błąd pisowni poprzez usunięcie spacji przy dywizie słowa "e-mail",
- usunięto błąd wielkości tabeli w wierszu "Dane dziecka" (co drugi, zmiana z 0,6 na 0,5 cm),
- poprawiono formatowanie przypisów tabeli z danymi wnioskodawcy,
- zmieniono margines komórki zawierającej oświadczenie o niepełnosprawności dziecka.
Niestety aktualizacja jest męcząca na forum, nie mogę edytować powyższej wiadomości, a też wolałbym uniknąć wrzucania na prywatny serwer - wybaczcie spam.
W każdym razie wrzucam kolejną, mam nadzieję ostatnią, wersję - edytowalna wersja .docx i "sztywna" (za to się nie rozjedzie, jeżeli używacie innej wersji MS Office) wersja .pdf:
kalkulator pisze:
- na ostatniej stronie jest dostępne miejsce dla RODO, wg preferencji - informacja o przetwarzaniu, celach, dane o IOD, zgoda na wysyłanie sms, co chcecie; jakby ktoś miał z tym problem, wstawię treść wg życzenia,
a mam problem z tym. Wstaw treść jaką sam wstawiasz.
Bardzo ładny wniosek.
Mam do Was pytanie: czy w tych wnioskach może nie być tego oświadczenia dla dzieci 6-9 lat? czy to byłby błąd?
Jak dla mnie to wprowadza galimatias do wniosku. Mam ochotę to wyrzucić.