Prokuratura odmawia wszczęcia postępowania - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 lut 2012, 13:19

Po co istnieje Prokuratura????
Własnie odmówiono mi wszczęcia postępowania gdyż ofiara odmówiła skłądania zeznań. Wniosek skłądaliśmy my jako zespół gdyż występuje w rodzinie przemoc oraz jest podejrzenie molestowania dziecka. A Prokuratura ma to gdzieś bo Pani ta odmówiła składania zeznań. Jak ama zeznawać skoro się boi. I co teraz mogę zrobić???
~Małgorzata

Napisano: 21 lut 2012, 18:26

Jezeli byłabys tk uprzejma i odp, na pytania.
Wyslalas NK A, C, D oryginaly .Czy tez dopiero po nowym zdarzeniu odnotowanym znowu w NK.?Czy do tego poszedl rowniez indywidualny plan pomocy zaproponowany przez grupe ich dokumenty, protokoly.No i jescze czy prokuratura nas wzywa w sprawie tych ludzi.? prosze o podpowiedz.
~in

Napisano: 22 lut 2012, 10:06

Do Prokuratury wysyła się cały komplet dokumentów (oryginały). Jednak postępowanie nie zostanie wszczęte, jeśli \"ofiara\" nie złoży zeznań. Praca Zespołu/ grupy polega m.in. na tym, by osobę przygotować do zeznań, zmotywować ją tak, by ich nie wycofywała...
~Julia

Napisano: 22 lut 2012, 11:38

Łatwo pisać na forum.Ja znalazłam się w takiej sytuacji .przesłuchania na prokuraturze nastepnie na policji -koszmar .podpisalam rezygnacje z prowadzenia dalszego postępowania,akta znajdują się w prokuraturze .jesli sytuacja taka sie powtórzy,rozstane się z mężem,ale 2 raz nie chcę przechodzić tego koszmaru.
~t

Napisano: 22 lut 2012, 19:19

dziekuję Julio
~k

Napisano: 12 kwie 2012, 11:52

Z mojego doświadczenia zawodowego wynika, że w wielu przypadkach żona, dorosłe dzieci dotknięte przemocą w rodzinie nie chcą złożyć zeznań w sprawie karnej, gdyż nie wierzą w skuteczność działań Prokuratury lub Sądu. Z ich punktu widzenia najważniejsze jest pozbycie się agresywnego męża, ojca z mieszkania.

Tutaj własnie przed Wami stoi zadanie wyjaśnienia ofiarom przemocy:
- jak będzie przebiegało postępowanie karne,
- co można osiągnąć w postępowaniu karnym - usunięcie sprawcy przemocy z mieszkania poprzez środek zapobiegawczy - nakaz opuszczenia lokalu, który można uzyskać w ciągu 1 miesiąca od zawiadomienia o przestępstwie.
~Mariusz Stelmaszczyk

Napisano: 09 sty 2013, 18:16

a mi sedzia zarzucił, że złożono zawiadomienie do prokuratury i czego oczekujemy?Zespół został pogrążony.......
grożby utraty życia to niewystarczające dowody........
~kasia

Napisano: 30 sty 2013, 15:25

To zabrzmi brutalnie ale dobrze, że cokolwiek wysłaliście. Jeżeli dojdzie do tragedii to macie czyste ręce. Świata nie zmienicie osoba najbliższa zawsze może wycofać zeznania lub ich składania odmówić. Nie macie na to wpływu.
~Jkob

Napisano: 30 sty 2013, 17:08

A u nas od listopada prowadzone jest dochodzenie o znęcaniu się. pisalismy juz w pierwszym zawiadomieniu o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci nakazu opuszczenia lokalu. były mocne dowody, kobieta zeznawała, były interwencje, ja nawet byłam na interwencji.Policja go zabrała, straszył ja pozbawieniem zycia. i na drugi dzień go wypuścili. A teraz w styczniu próbował ja pozbawić życia, na siłę wrzucał jej tabletki do gardła i zalewał woda, całę szczęście, że nie ta fiolke wziął z lekami ( od lekarza psychiatry), a kobieta przezyła. I ponownie podjęlismy interwencję, i dołączylismy materiał do tamtego postepowania z ponowna prośbą o środek zapobiegawczy. I co POlicja z prokuratorem zrobili? Przesłuchali ponownie kobietę w obecności psychologa(nie wiem czemu), i zastosowali - UWAGA- dozór policji. I facet wrócił do niej dalej do domu
i tak się pracuje
~renata

Napisano: 31 sty 2013, 9:24

Skarga na działanie - do instancji wyżej.
~t

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x