prośba o pomoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 wrz 2023, 9:37

Witam!
Czy ktoś z Państwa może podzielić się "mocnym" wzorem decyzji o odmowie przyznania zasiłku celowego wypłacanego z tytułu strat poniesionych w wyniku wystąpienia gwałtownego zjawiska atmosferycznego w lutym 2022r? Dodam tylko, że Wnioskodawcą o wypłatę zasiłku był rolnik, a zniszczeniu uległ budynek inwentarski w którym trzymany był inwentarz żywy przeznaczony do celów handlowych. LUW odmówił nam przyznania środków, ponieważ Wnioskodawca prowadzi działalność rolniczą. Czwarty raz Kolegium uchyliło mi decyzje i dało do ponownego rozpatrzenia, gdzie udowodniłam na wszelkie możliwe sposoby, że Wnioskodawca nie kwalifikuje się do otrzymania zasiłku ze względu na przekroczone kryterium i fakt, że jest rolnikiem. Pisałam nawet do LUW o zajęcie stanowiska w sprawie i pismo, które od nich otrzymałam nawet nie nadaje się skomentowania!!!!!!!.
Bardzo proszę o pomoc.
urszula1978
Praktykant
Od: 29 wrz 2023, 9:13
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 29 wrz 2023, 10:56

Oczywiście, że SKO uchyla decyzję. Do tej pomocy nie bierzesz kryterium dochodowego.
Socjalna baba
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 20:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 wrz 2023, 12:10

Przekroczenie kryterium dochodowego było tylko jednym z argumentów. Całość decyzji opierałam na udowodnieniu, że Wnioskodawca jest rolnikiem, a uszkodzeniu uległ budynek inwentarski, a nie mieszkalny.
urszula1978
Praktykant

Napisano: 29 wrz 2023, 12:27

Usuń ze swojego uzasadnienia kryterium dochodowe i zobaczysz co powiedzą. Jeśli już bardziej wykaż, że klient ma zasoby i możliwości ;)
Socjalna baba
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 20:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 wrz 2023, 13:29

Bardzo dziękuje za pomoc.
urszula1978
Praktykant

Napisano: 02 paź 2023, 9:27

IV SA/Po 224/19, Funkcja zasiłku celowego przyznawanego w sytuacji klęsk i zdarzeń losowych. Warunki przyznawania zasiłku celowego w sytuacji klęsk i zdarzeń losowych. - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu
LEX nr 2722986 - wyrok z dnia 5 września 2019 r.
TEZA | aktualna
Zasiłek celowy z art. 40 u.p.s., podobnie jak zasiłek celowy z art. 39 ust. 1 u.p.s. jest świadczeniem przyznawanym w ramach tzw. uznania administracyjnego. Sądowa kontrola takich decyzji nie zatem obejmuje celowości wydatkowania środków, jakimi dysponuje pomoc społeczna, lecz wyłącznie zgodność z prawem podjętego rozstrzygnięcia, ze szczególnym uwzględnieniem tego, czy organ nie nadużył uznania administracyjnego.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 02 paź 2023, 15:25

pawel.w pisze:
02 paź 2023, 9:27
IV SA/Po 224/19, Funkcja zasiłku celowego przyznawanego w sytuacji klęsk i zdarzeń losowych. Warunki przyznawania zasiłku celowego w sytuacji klęsk i zdarzeń losowych. - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu
LEX nr 2722986 - wyrok z dnia 5 września 2019 r.
TEZA | aktualna
Zasiłek celowy z art. 40 u.p.s., podobnie jak zasiłek celowy z art. 39 ust. 1 u.p.s. jest świadczeniem przyznawanym w ramach tzw. uznania administracyjnego. Sądowa kontrola takich decyzji nie zatem obejmuje celowości wydatkowania środków, jakimi dysponuje pomoc społeczna, lecz wyłącznie zgodność z prawem podjętego rozstrzygnięcia, ze szczególnym uwzględnieniem tego, czy organ nie nadużył uznania administracyjnego.
Dziękuję.
urszula1978
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x