Czy zasiłek celowy z programu "Posiłek..." przyznajecie na 1 miesiąc, czy np. na kilka miesięcy jedną decyzją? U nas było przyjęte przyznawanie pomocy zwykle na okres 3 miesięcy, ale teraz Mazurkiewicz stwierdził, że tak nie powinno być. Jak Wy robicie i czy macie może jakieś interpretacje prawne (LEX, wyroki SA), które by przemawiały za jedną bądź drugą opcją?
U nas Pani z kontroli powiedziała , że nie można jedną decyzja przyznać zasiłku celowego na zakup żywności na kilka miesięcy i zaleciła przyznawanie jednego zasiłku w decyzji .
U nas Pani z kontroli powiedziała , że nie można jedną decyzja przyznać zasiłku celowego na zakup żywności na kilka miesięcy i zaleciła przyznawanie jednego zasiłku w decyzji .
Ale tu nikt nie mówi o celowym na żywność, bo celowe są jednorazowe, ale o świadczeniu z Programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania."
Cyt.." Ale tu nikt nie mówi o celowym na żywność, bo celowe są jednorazowe, ale o świadczeniu z Programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania."
Tego Programu już dawno nie ma, a i obecny już się kończy.....................????
No cóż… jedni dają na miesiąc - bo nie mogą na więcej, inni na trzy – bo mogą, niektórzy z programu „Posiłek…”, ktoś z dawno już wygasłego tworu „Pomoc państwa…”. Zatem konkluzja może być jedna: „róbta co chceta” albo poczytajcie sobie zalecenia pokontrolne z Waszego regionu lub zadzwońcie do swojego UW – jak oni do tego podchodzą - bo to z nimi rozliczacie program. Nie widziałem w orzecznictwie, żeby Sądy czepiały się okresów przyznania świadczenia (jak ktoś znalazł coś, to poproszę - będę wdzięczny), a prawnicy i szkolenia - wiadomo - każdy po swojemu.
PS.: ja przyznaję świadczenia pieniężne na kilka miesięcy, bo mogę
Jestem świeżo po kontroli UW
Nikt się nie czepiał że przyznajemy na 3 miesiące.
Na decyzjach piszemy: Przyznaję zasiłek celowy na zakup posiłku lub żywności w kwocie 600 zł
Świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności
termin wypłaty od 01-01-2023 do 31-03-2023 w kwocie 200 zł miesięcznie.
Nikt nie czepiał się takiego zapisu.
Cyt.." Ale tu nikt nie mówi o celowym na żywność, bo celowe są jednorazowe, ale o świadczeniu z Programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania."
Tego Programu już dawno nie ma, a i obecny już się kończy.....................????