.... prosba o raty dłuznika.. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 kwie 2015, 15:13

dłużnik otrzymał upomnienie...teraz zwróciła się z prośbą o rozłożenie na raty...deklaracja 300 zł miesięcznie ( zaległy, na bieżąco nie wypłacany fun., zmiana syt. osoba uprawniona pod opieką ojca)

- musze przyznać że po raz pierwszy mam taka syt., skłaniam się ku rozłożeniu na raty... po sprawdzeniu sytuacji dochodowej i rodzinnej .

- spoglądając w przepisy art. 30 ust. 3 jest możliwość rat... tyle że art. 3 mówi iż umorzenie należności następuje w drodze decyzji... co z ratami...przejrzałam forum i jest różnie (choć częściej decyzje)... jak stosujecie????
apilaw
Referent
Od: 16 kwie 2014, 11:49
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2015, 15:30

Rozłożyłam jednemu takiemu dłużnikowi na raty (art. 30,ust.2). Chciał po 150. Sprawdziłam sytuacje i że rokował spłatę dałam się wciągnąć. Wypisałam że rozkładam dług, taki a taki, odsetki od niego takie a takie, i że może po te 150 miesięcznie.
Teraz mam sprawę w SKO, bo on chciał, żebym rozbiła po 150 ale żebym też napisała, że jak będzie spłacał 10-go po 150 to ile z tych 150 będzie na główną, a ile na odsetki. I on taką symulację sobie życzył.
Jak mi SKO decyzje uwali to sobie trochę policzę...
Więc dla mnie to była ostatnia decyzja, gdzie rozbiłam dług na raty...
kapiw

Napisano: 04 maja 2015, 7:24

nie rozumiem, to że Tobie sie nie chce robić solidnie, to dłuznicy maja nie skorzystac z prawa przewidzianego w art. 30 ustawy. Żenada, idź może zarejestruj sie w PUP, za karę robisz tę robotę????
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny