prośba o wyliczenie dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 mar 2016, 1:49

Witam,
Posiadam zaświadczenie z US o dochodzie za 2014r. Próbowałem wyliczyć dochód w przeliczeniu na osobę w rodzinie.
Zastanawiam się tylko czy moje wyliczenie było prawidłowe.
Czy ktoś mógłby mi opisać dokładnie jak to wyliczyć? Na zaświadczeniu jest Dochód, Podatek należny i Składki na ubezpieczenie społeczne.
Ewentualnie czy ktoś mógłby to wyliczyć w systemie gdybym np. mailowo przesłał dane z zaświadczenia?
mic

Napisano: 09 mar 2016, 8:28

Od dochodu trzeba odjąć składki na ubezpieczenie społeczne, podatek należny oraz składkę zdrowotną 9% też za 2014 rok(musisz sobie ją wybrać z ZUS lub od pracodawcy). Po odjęciu składek i podatku to co zostaje trzeba podzielić przez 12 miesięcy (chyba że w 2014 roku pracowałeś krócej to przez liczbę tych miesięcy)oraz dzielisz przez liczbę członków w twojej rodzinie. To co ci zostanie to właśnie dochód na członka rodziny.
odp

Napisano: 10 mar 2016, 17:24

Ja i żona wzięliśmy zaświadczenia od pracodawcy o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w 2014r.
U żony jest na zaświadczeniu jasno napisane, że jest to 9% i tak też wychodzi z moich wyliczeń.
Na moim zaświadczeniu natomiast nie ma wzmianki iż jest to 9% i z wyliczeń wychodzi na to, że kwota na zaświadczeniu nie stanowi 9% tylko jest to stawka niższa (taka sama jak wykazana na pit11 przez pracodawcę).
Rozumiem, że do zaświadczenia żony nie trzeba mieć zastrzeżeń, jak natomiast Urząd podejdzie do zaświadczenia od mojego pracodawcy? Czy przy wyliczaniu dochodu do świadczenia rodzinnego(wychowawczego) będzie brana kwota z zaświadczenia czy też urzędnik sam będzie wyliczał prawidłową kwotę, czyli tą ze stawką 9%?
Czy może powinienem poprosić o nowe zaświadczenie ze stawką 9%?
Czy biorąc zaświadczenie z ZUS na takim zaświadczeniu będą widniały składki ze stawką 9%?
mic

Napisano: 10 mar 2016, 17:38

a to nie macie pitów 11?
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 1:14

Mamy Pity 11.
Trochę nie rozumiem z czym związane jest to pytanie? Ja nie jestem aż tak w temacie jeśli chodzi o wyliczanie składki na ubezpieczenie zdrowotne.
Z tego co się orientuje na Pit 11 pracodawca wykazuje składkę na ubezpieczenie zdrowotne podlegającą odliczeniu czyli 7,75%. Natomiast podstawą wyliczenia składki jest 9% i taka też składka jest brana przez urzędy do wyliczania dochodu.
Sytuacja wygląda tak, że żona na zaświadczeniu od pracodawcy ma składkę wyliczoną na 9% czyli prawidłowo.
Ja na zaświadczeniu mam wykazaną tylko tą składkę która podlega odliczeniu od podatku czyli wyliczoną na 7.75%, a dla urzędu do wyliczenia dochodu powinno być wyliczone na podstawie 9%.
Czy urząd sam wyliczy tą składkę prawidłowo?
Co jeśli mamy PIT11? Czy zamiast zaświadczeń urząd dzielnicy przy wyliczaniu dochodu sam przeliczy sobie odpowiednią składkę na podstawie 9%?
mic

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x