Zwracam się z zapytaniem:
Jak przyznajecie pomoc na zagopodarowanie (ustawa o pieczy):
1) czy usamodzielniający musi przedołozyć do PCPR ofertę kosztorysową zakupu planowanych rzeczy w ramach pomocy na zagopodarowanie?
2) czy po przyznaniu pomocy na zagopodarowanie wychowanek musi dostarczyć do pcpr fakturę zakupionych rzeczy, a jeśli tak, to na kogo ma być wystawiona faktura, tj. czy na pcpr, czy na wychowanka?
3) czy przyznajecie pomoc na zagospodarowanie, bez dochodzenia, na co przeznaczą te pieniądze?
prośba w sprawie pomoc na zagospodarowanie - ustawa o pieczy
Re: prośba w sprawie pomoc na zagospodarowanie - ustawa o pi
podanie wraz z ofertą cenową na zakup artykułów meble, komputer, urzadzenia domowe, wysyłamy do sklepu żeby wystawili fakturę i razem decyzję my płacimy usamodzielniany odbiera
1. wychowanek składa wniosek
2. wychowanek składa kosztorys co chce kupić i za ile
3. robimy wywiad
4. wychowanek przynosi faktury
5. wydaję decyzje w dniu przyniesienia faktur
6. po przelaniu pieniedzy ide z protokołem zdawczo-odbiorczym po odbiór rzeczy
Faktury wystawiane są na PCPR
2. wychowanek składa kosztorys co chce kupić i za ile
3. robimy wywiad
4. wychowanek przynosi faktury
5. wydaję decyzje w dniu przyniesienia faktur
6. po przelaniu pieniedzy ide z protokołem zdawczo-odbiorczym po odbiór rzeczy
Faktury wystawiane są na PCPR
Pierwsze słyszę, żeby tak przyznawać pomoc na zagospodarowanie, w ustawie jest jak wół napisane, ze pomoc ta jest wypłacana (co sugeruje już, że jest to gotówka), "może być przyznana w formie rzeczowej - co sugeruje, że jeśli jest taka potrzeba -to można skorzystać z takiej opcji. Dziwią mnie także faktury wystawiane na PCPR, która księgowa wam to toleruje, a jak się coś zepsuje to też wy to reklamujecie. To tak samo jakby w barierach faktury wystawiać na PCPR za kibel. Sami komplikujecie sobie życie i wychowankom również. Wychowanek składa wniosek, w którym określa co planuje kupić, proszę go o dostarczenie faktur pro forma (wystawionych na wychowanka). Wydaję decyzję na kwotę odpowiadającą fakturom i to też nie co do złotówki tylko np. 3 tys.W decyzji określam termin, w którym wychowanek przedłoży mi oryginały faktur, które ja sobie tylko kseruję.jak mu zostanie 50zł, to życzę mu szczęścia i niech sobie czajnik dokupi.czasem nie dziwię się, że ludzie tak narzekają na nadgorliwych urzędników.
Oprócz prośba w sprawie pomoc na zagospodarowanie - ustawa o pieczy - Stare tematy przeczytaj również:
egzekucja należności od rodziców biologicznych - POMOST
decyzje zmieniające
Wyprawki dla pełnoletnich pozostałych w r-z
Kontynuacja nauki a zmiana poziomu edukacji
AS-mniejsze kwoty
Kontynuacja nauki-stare zasady
kontrola Aktywny samorząd
PILNE NOWELIZACJA O PIECZY
Aktywny samorząd
finansowanie świadczeń przez gminę
pomoc na kontyn.nauki - ustawa o pieczy
Zadania PFRON pełnomocnictwa