prośba w sprawie pomoc na zagospodarowanie - ustawa o pieczy

ODPOWIEDZ
ggpcpr

prośba w sprawie pomoc na zagospodarowanie - ustawa o pieczy

Post autor: ggpcpr »

Zwracam się z zapytaniem:

Jak przyznajecie pomoc na zagopodarowanie (ustawa o pieczy):
1) czy usamodzielniający musi przedołozyć do PCPR ofertę kosztorysową zakupu planowanych rzeczy w ramach pomocy na zagopodarowanie?
2) czy po przyznaniu pomocy na zagopodarowanie wychowanek musi dostarczyć do pcpr fakturę zakupionych rzeczy, a jeśli tak, to na kogo ma być wystawiona faktura, tj. czy na pcpr, czy na wychowanka?
3) czy przyznajecie pomoc na zagospodarowanie, bez dochodzenia, na co przeznaczą te pieniądze?
margeritta

Re: prośba w sprawie pomoc na zagospodarowanie - ustawa o pi

Post autor: margeritta »

podanie wraz z ofertą cenową na zakup artykułów meble, komputer, urzadzenia domowe, wysyłamy do sklepu żeby wystawili fakturę i razem decyzję my płacimy usamodzielniany odbiera
perelka

Post autor: perelka »

1. wychowanek składa wniosek
2. wychowanek składa kosztorys co chce kupić i za ile
3. robimy wywiad
4. wychowanek przynosi faktury
5. wydaję decyzje w dniu przyniesienia faktur
6. po przelaniu pieniedzy ide z protokołem zdawczo-odbiorczym po odbiór rzeczy

Faktury wystawiane są na PCPR
ulala

Post autor: ulala »

Pierwsze słyszę, żeby tak przyznawać pomoc na zagospodarowanie, w ustawie jest jak wół napisane, ze pomoc ta jest wypłacana (co sugeruje już, że jest to gotówka), "może być przyznana w formie rzeczowej - co sugeruje, że jeśli jest taka potrzeba -to można skorzystać z takiej opcji. Dziwią mnie także faktury wystawiane na PCPR, która księgowa wam to toleruje, a jak się coś zepsuje to też wy to reklamujecie. To tak samo jakby w barierach faktury wystawiać na PCPR za kibel. Sami komplikujecie sobie życie i wychowankom również. Wychowanek składa wniosek, w którym określa co planuje kupić, proszę go o dostarczenie faktur pro forma (wystawionych na wychowanka). Wydaję decyzję na kwotę odpowiadającą fakturom i to też nie co do złotówki tylko np. 3 tys.W decyzji określam termin, w którym wychowanek przedłoży mi oryginały faktur, które ja sobie tylko kseruję.jak mu zostanie 50zł, to życzę mu szczęścia i niech sobie czajnik dokupi.czasem nie dziwię się, że ludzie tak narzekają na nadgorliwych urzędników.
ODPOWIEDZ