PROŚBA WIELKA O POMOC - jak pracować - mieszkaniowe. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 20 lut 2025, 13:03

:-) pisze:
20 lut 2025, 12:57
W wyroku WSA w Białymstoku z 17.01.2019 r., (II SA/Bk 522/18, LEX nr 2618202) wskazano, że "tylko ogrzewanie lokalu mieszkalnego z sieci zewnętrznej może być uznane za wyposażenie lokalu w centralne ogrzewanie (...) fakt umieszczenia (...) centralnego ogrzewania w odrębnym pomieszczeniu nie oznacza spełnienia przesłanki wyposażenia lokalu w instalacje pochodzące z zewnętrznego źródła. Nie jest to, bowiem sieć zewnętrzna, ale sieć wykorzystywana indywidualnie, jedynie na własne potrzeby (...)".
Jak podkreśla NSA w wyroku z 21.06.2018 r., (I OSK 222/18, LEX nr 2536701), cyt. "(...) chodzi o centralne (sieciowe) doprowadzanie ogrzewania i ciepłej wody, a nie centralne ogrzewanie i centralne doprowadzanie ciepłej wody w rozumieniu instalacji znajdującej się wewnątrz budynku jednorodzinnego."
W świetle powołanych przepisów oraz stanowisk judykatury można ustalić, że w sprawach dodatków mieszkaniowych nie można uznać za centralne ogrzewanie indywidualnego kotła na paliwo stałe lub kotła gazowego znajdującego się w lokalu mieszkalnym, który rozprowadza za pomocą instalacji ciepło do celów ogrzewania po całym lokalu. Nie jest to sieć zewnętrzna (ogrzewanie sieciowe z zewnętrznego źródła), lecz sieć wewnętrzna wykorzystywana indywidualnie na potrzeby ogrzewania gospodarstwa domowego osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy.
o rany, czyli jesli ma kocioł gazowe - dostaje ryczałt?
wika2
Starszy referent
Od: 25 kwie 2017, 9:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 20 lut 2025, 13:58

Maxima pisze:
20 lut 2025, 11:09
Każda gmina ma inaczej, zadzwoń moze do nich i upewnij się jak oni liczą. Ja mam druki jako załącznik do wniosku, gdzie każdy wnioskodawca zaznacza "krzyzyki" co ma a czego nie ma... nawet lokale własnościowe w spółdzielniach też nalezy przeliczać, więc tylko gminne nie wypełniają tego.
aha... i energii elektrycznej nie liczysz
a kto wylicza wartości punktowe i kategorie tych lokali ? czy wysyłamy takie dane o lokalu do gminy? oni wtedy zaliczają dany lokal do danej kategorii - określając liczbę wartości punktowych?
wika2
Starszy referent

Napisano: 20 lut 2025, 14:07

Maxima pisze:
Każda gmina ma inaczej, zadzwoń moze do nich i upewnij się jak oni liczą. Ja mam druki jako załącznik do wniosku, gdzie każdy wnioskodawca zaznacza "krzyzyki" co ma a czego nie ma... nawet lokale własnościowe w spółdzielniach też nalezy przeliczać, więc tylko gminne nie wypełniają tego.
czyli dla lokali w spółdzielniach i we wspólnotach też powinniśmy wydawac druk o stanie technicznym lokalu?
wika2
Starszy referent

Napisano: 25 lut 2025, 11:49

Maxima pisze:
w uchwale mamy kat. lokali i liczbe punktów, do tego mam tabelkę z punktacją lokali i do każdego punkty stawka czynszu, czynniki podwyższające i obniżające osobna tabela w uchwale z punktami, więc wydaje informacje o lokalu zgodnie z wytycznymi o stanie technicznym z uchwały? zarządca zaznacza co dany lokal ma (spółdzielnie i wspólnoty również) i co dalej - wysyłam to do gminy o zaliczenie danego lokalu do danej kategorii?
wika2
Starszy referent

Napisano: 27 lut 2025, 10:56

wika2 pisze:
25 lut 2025, 11:49
Maxima pisze:
w uchwale mamy kat. lokali i liczbe punktów, do tego mam tabelkę z punktacją lokali i do każdego punkty stawka czynszu, czynniki podwyższające i obniżające osobna tabela w uchwale z punktami, więc wydaje informacje o lokalu zgodnie z wytycznymi o stanie technicznym z uchwały? zarządca zaznacza co dany lokal ma (spółdzielnie i wspólnoty również) i co dalej - wysyłam to do gminy o zaliczenie danego lokalu do danej kategorii?
U nas wnioskodawca sam wypełnia taki druk. Zarządcy chyba zbuntowaliby się, jakby do każdego wniosku mieli coś takiego wypełniać.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 03 mar 2025, 15:58

Bardzo przydadzą mi się te informacje, ponieważ mam podobny problem

https://www.kapitalark.com/
aliicjaxxx
Praktykant
Od: 03 mar 2025, 15:55
Zajmuję się: fryzjerstwem

Napisano: 03 mar 2025, 16:06

Maxima pisze:
20 lut 2025, 11:51
wika2 pisze:
20 lut 2025, 11:48
Maxima pisze:
tak, dziękuję, a CO? czyli gaz? jeśli jest to mieszkanie wynajmowane, ogrzewane gazem - gaz nie jest wydatkiem?
Gaz nie jest wydatkiem. Nie liczysz gazu ani prądu. Naliczasz wydatek ryczałtowy za brak CO
CO to jest wydatek ryczałtowy za brak CO?
agacia2024
Praktykant
Od: 08 paź 2024, 13:53
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 mar 2025, 9:23

agacia2024 pisze:
03 mar 2025, 16:06
Maxima pisze:
20 lut 2025, 11:51
wika2 pisze:
20 lut 2025, 11:48
Maxima pisze:
tak, dziękuję, a CO? czyli gaz? jeśli jest to mieszkanie wynajmowane, ogrzewane gazem - gaz nie jest wydatkiem?
Gaz nie jest wydatkiem. Nie liczysz gazu ani prądu. Naliczasz wydatek ryczałtowy za brak CO
CO to jest wydatek ryczałtowy za brak CO?
O wydatkach ryczałtowych mówi art. 6a u.d.m.:
Art. 6a. 1. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację:
1) doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania – za wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału uznaje się równowartość 5 kWh energii elektrycznej na 1 m2 normatywnej powierzchni użytkowej, z uwzględnieniem art. 6 ust. 9 lub
2) ciepłej wody – za wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału uznaje się równowartość 20 kWh energii elektrycznej na każdego członka gospodarstwa domowego, lub
3) gazu przewodowego – za wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału uznaje się równowartość 10 kWh energii elektrycznej w jednoosobowym gospodarstwie domowym oraz równowartość 2 kWh na każdą dodatkową osobę.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x