Kochani proszę o pomoc jakim pismem przesyłami informacje do syndyka żeby zgłosić dłużnika ? Mam pierwszy raz taką sytuację i dłużnik sam nie zgłosił a syndyk jest już od lutego
Ja gdy miałem jednego dłużnika z syndykiem to zwracałem się dokładnie z takimi samymi pismami jak do komornika. Syndyk jest tak samo organem prowadzącym postępowanie egzekucyjne jak komornik więc nie ma różnicy. Tak samo dla niego przekazujesz informacje o przeprowadzonym wywiadzie czy przyłączasz się do postępowania. Poproś co najwyżej o udzielenie informacji odnośnie dłużnika, bo skoro jest syndyk to pewnie załatwił sobie upadłość konsumencką. A skoro jest od lutego to wyślij jeszcze przyłączenie do postępowania na stary okres świadczeniowy tj. 2020/2021. Niby komornik który do tej pory prowadził postępowanie powinien przekazać syndykowi wszelkie informacje o zobowiązaniach ale wiadomo jak jest.
Jak mówiłem tak samo jak pisałaś do komornika tylko adresujesz na syndyka. Zrób tylko nowy zbiorczy wniosek o przyłączenie się do postępowania za całość zadłużenia i dorzuć kserokopie decyzji o przyznaniu FA. Choć może dobrze byłoby napisać pismo przewodnie podając wszystkie informacje o sprawie tj. kto był wierzycielem, na jakie dzieci było brane itp. dodać ksero wyroku sądowego. Niby syndyk powinien to mieć od komornika ale z nimi nigdy nic nie wiadomo.