Alimenty Zasądzone - nie pobrane. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 wrz 2021, 8:27

Witam. Mam następujący problem/wątpliwości. Pani złożyła odwołanie decyzji o przyznaniu FA na okres 2021/2022. Wg, wierzycielki niewłaściwie policzyliśmy jej dochody za rok 2020. Od grudnia 2019 miała zasadzone alimenty w postaci zabezpieczenia na czas toczącego się postępowania w kwocie 400,00 zł. Od miesiąca sierpień 2020 r. miała wyrok zasądzający alimenty w kwocie 600,00 zł. Zgodnie z zaświadczeniem komornika sadowego, sprawę o egzekucję kobieta założyła w miesiącu wrzesień 2020 r. W takim razie jako dochód niepodlegający opodatkowaniu powinienem policzyć zabezpieczenie + alimenty za okres styczeń-sierpień 2020 r. Tak mnie też uczono na szkoleniach. Skoro nie masz zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji za cały rok bazowy to liczymy jakby były otrzymane, bez znaczenia pozostaje fakt czy wierzyciel faktycznie otrzymał alimenty. Cały czas tak robiłem ale kobieta ma przekroczenie kryterium a mnie jak to często bywa naszły teraz wątpliwości bo niby w rozporządzeniu nie jest napisane, że zaświadczenie komornika ma obejmować cały rok bazowy. Z drugiej strony komornik napisał, że wierzyciel wniósł o egzekucje od miesiąca grudzień 2019 r.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 06 wrz 2021, 9:49

Niby mamy liczyć za dany okres alimenty od miesiąca wniesienia sprawy do komornika, ale są od tego wyjątki (tak wskazywał Mazurkiewicz na szkoleniach), że w zaświadczeniu komornika należy wskazać jakie zadłużenie uznał komornik. Zdarza się tak, że osoba np. 3 miesiące nie otrzymuje alimentów i po tym okresie idzie do komornika, to komornik uznaje jej te zadłużenie z tych 3 m-cy i w zaświadczeniu o bezskuteczności je wykazuje :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2021, 11:38

Czyli sądzisz, że w tym konkretnym przypadku, ponieważ komornik zapisał, że wierzyciel wniósł o egzekucje od miesiąca grudzień 2019 r. to jednak powinienem nie liczyć tych alimentów które wynikają z wyroków??? Niby jest, że wszelkie wątpliwości na korzyść strony? Mam na tym zaświadczeniu jeszcze taki zapis, że zgodnie z oświadczeniem wierzyciela w miesiącu styczeń 2020 r. otrzymała od dłużnika 400,00 zł. więc właściwie komornik bazuje tylko na tym co mu kobieta powiedziała.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 22 paź 2021, 10:29

I jak liczyłeś te alimenty? Zgodnie z wyrokiem czy zgodnie z oświadczeniem strony przyjmując że wierzyciel wniósł o egzekucje od miesiąca grudnia 2019r.?
Aisog
Stażysta
Od: 08 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: ŚR/SW

Napisano: 22 paź 2021, 11:19

MadJack pisze:
06 wrz 2021, 11:38
Czyli sądzisz, że w tym konkretnym przypadku, ponieważ komornik zapisał, że wierzyciel wniósł o egzekucje od miesiąca grudzień 2019 r. to jednak powinienem nie liczyć tych alimentów które wynikają z wyroków??? Niby jest, że wszelkie wątpliwości na korzyść strony? Mam na tym zaświadczeniu jeszcze taki zapis, że zgodnie z oświadczeniem wierzyciela w miesiącu styczeń 2020 r. otrzymała od dłużnika 400,00 zł. więc właściwie komornik bazuje tylko na tym co mu kobieta powiedziała.
ja bym policzyła tak jak wskazuje komornik te 400 zł :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x