Wnioskodawczyni ma trójkę dzieci, na które wnioskuje o alimenty. Nadal jest żoną dłużnika alimentacyjnego. Urodziła kolejne dziecko, które nie jest biologicznym dzieckiem męża- dostarczyła wyrok o zaprzeczeniu ojcostwa. Czwarte dziecko ma ustalonego innego ojca, jest ono wpisane do składu rodziny, nie jest wnioskowane na nie fundusz. Do składu rodziny nie wpisała ojca 4 dziecka. Czy wezwać ją do uzupełnienia wniosku o ojca 4 dziecka i przedstawienia jego dochodów?
wezwać do złożenia wyjaśnień i ewentualnego uzupełnienia składu rodziny, ponieważ może przyjść i oświadczyć że nie wychowuje wspólnie z ojcem 4 dziecka i to załatwi sprawę. Pytanie czy złożyła wniosek o becikowe i zasiłek rodzinny i czy tam nie wpisała ojca żeby otrzymać świadczenia, ponieważ nie mogą być dwa sprzeczne oświadczenia i składy rodziny
Właśnie szukałam w ustawie jakiegoś zapisu o tym wspólnym wychowywaniu dziecka ALE NIC NIE ZNAZŁAM. Odnośnie beciku i ZR to nie składała u mnie.
Dzięki za pomoc.
definicja rodziny:
odzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia oraz dziecko, które ukończyło 25. rok życia otrzymujące świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 111) albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1297), a także osobę uprawnioną; do rodziny nie zalicza się:
no właśnie definicja rodziny... u mnie wygląda to tak, że kobietka złożyła wniosek na 2 osoby uprawnione, trzecie dziecko z innym Panem, który obecnie nie mieszka z nimi ( we wcześniejszym okresie zasiłkowym ujęty w składzie rodziny). Czy wystarczy mi oświadczenie kobietki aby wykreślić mężczyznę ze składu rodziny?