Proszę i pomoc ws. sprawozdania

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
~Monika

Proszę i pomoc ws. sprawozdania

Post autor: ~Monika »

Witam, jestem z podkarpackiego i pierwszy raz robię sprwozdanie.
Proszę o kilka odpowiedzi na następujące pyatnia:
1. Czy wykazuję osoby łącznie tzn. II półrocze 2012/2013 + I półrocze 2013/2014 czy też np. 1 osoba wykazana tylko raz
2. Jak policzyć dofinansowanie do dojazdów, w decyzji pisałam tylko ogólnie, a rachunki miałam różne

Proszę o pomoc, bo się pogubiłam
~Pirx

Re: Proszę i pomoc ws. sprawozdania

Post autor: ~Pirx »

Używasz jakiegoś programu do obsługi stypendiów?
Jeżeli nie to liczysz wszystkich uczniów którzy otrzymali stypendium, jeżeli w danym roku tj. 2013 przechodził ze szkoły podstawowej do gimnazjum to liczysz dwa razy. Co do dojazdów, tu jest pewien problem. Wnioskodawcy w większości nie zaznaczają we wniosku, że będą rozliczać dojazdy, a później przynoszą bilety. W Talesie jest ciężko rozliczyć dojazdy bo wcześniej muszę wydać decyzję na dojazdy i to najlepiej z określeniem kwoty. Dlatego najłatwiej jest policzyć wszystko do pierwszego wiersza.
~Monika

W II sem. 2012/2013 miałam 366 uczniów, w I sem. 2013/2014 344 uczniów i teraz nie wiem czy to zsumować ( będę miała wtedy zdublowane osoby)
~Monika

Pracuję w tałesie, ale we wszystkich decyzjach dałam taką formę
3. Stypendium szkolne przyznaje się w formie:
a) całkowitego lub częściowego pokrycia kosztów udziału w zajęciach edukacyjnych wykraczających poza zajęcia realizowane w szkole w ramach planu nauczania, a także udziału w zajęciach edukacyjnych realizowanych poza szkołą ( np. kursy j. angielskiego, wyjazdy na basen, wycieczki edukacyjne);
b) pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, która może dotyczyć zakupu podręczników do nauki, słowników, encyklopedii, stroju sportowego oraz innych przedmiotów ściśle związanych z procesem edukacyjnym w szkole, do której uczęszcza uczeń.
No i teraz mam problem
~Monika

Czyli co, mam zliczać wszystkie bilety?
~karin

Post autor: ~karin »

uczniów w dwóch semestrach się nie sumuje- jedna osoba, która przez 2 semestry pobierała stypendium jest nadal jedną osobą (podobnie jak ta, która pobierała przez 1 semestr). Jeśli zmieniała typ szkoły- przypisuje się ją do wyższej (np. gdy przechodziła z podstawówki do gimnazjum- wrzucasz ją do gimnazjum)
Co do dzielenia stypendiów na formy- to ja mam podobnie (przyznaję na wszystko, a póńźniej na co przyniosą faktury to mają) Niestety trzeba zliczyć, na co konkretnie były dostarczone faktury (wiele roboty, wiem)- czyli jak ktoś miał dofinansowane 50 zł na dojazdy, 100 zł na zajęcia i 25 zł na książki (bo tak przyniósł faktury)- to musisz to rozpisać, i tak dla każdego stypendysty...Ja tak robię, ale czasu masz malutko, więc...siły życzę...
~Monika

Dziękuję Karin
~dd

Post autor: ~dd »

Ja dzwoniłam do Kuratorium uczniów kazano zliczać pojedynczo czyli jak pobierał w okresie styczeń- czerwiec i wrzesień - grudzień to jako jednego ucznia liczyć a jeśli chodzi o szkoły do jakiej go przyporządkować to kazano wpisać pod szkole \"w której dłużej uczęszcza\" czyli styczeń- czerwiec natomiast bilety cię nie ominą musisz zliczyć kwotę biletów
Moim zdaniem powinniśmy robić dwa sprawozdania jedno z I półrocza a drugie z II półrocza no bo wkrótce będzie uzupełnienie do sprawozdań z liczby złożonych wniosków na semestr letni i na zimowy i też wyjdzie inaczej bo powiedzmy w czerwcu było 150 a w grudniu 160 to nie da im sumy całego roku nie wiem jak oni się łapią w tym
~Monika

Dziękuję dd, tak zrobiła i już wysłałam, mam nadzieję, że będzie ok. Choć przyznam się, że w tamtym roku zrobiłam całkiem odwrotnie \"moje dzieci\" były zliczone 2 razy i było dobrze.
Pozdrawiam
~Pirx

Post autor: ~Pirx »

Muszę powiedzieć, że bardzo ciekawe rozwiązanie zaproponowały panie z kuratorium, pewnie nie pierwszy raz. Ale dlaczego zliczać do tej szkoły do której dłużej chodziło? a może lepiej gdzie dłużej pobierało stypendium bo np. w okresie wrzesień - grudzień dziecko pobierało przez 4 m-ce, a w okresie styczeń - czerwiec tylko przez 2 m-ce? może jakieś jeszcze pomysły panie z kuratorium maja?
Uczeń który zmienił szkołę powinien być wykazany w sprawozdaniu 2 razy, bo pobierał stypendium jako uczeń szkoły np. podstawowej i gimnazjum.
ODPOWIEDZ