proszę o odpowiedz na pytanie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 mar 2014, 15:56

Witam
Jestem mamą samotnie wychowuje małe dziecko
Otrzymuje pomoc z OPS gdyż mam niskie dochody alimenty ,zasiłek rodzinny
Dziecko chodzi do przedszkola a własciwie to nie chodzi bo non stop choruje i dlatego nie mam możliwości podjęcia stałej pracy
Sytuacja nasza jest nie najlepsza i gdyby nie pomoc z ops tonie wiem co by było
Na domiar złego własnie zepsuła sie stara lodówka a nową nie mam pieniędzy .
Szukam na internecie czy ktoś nie ma do oddania albo za pare groszy ale nic nie ma
Czy jest możliwość dofinansowania zakupu przez ops najtanszej lodówki?
W ops boje spytać wiem ze pomagają biednym przeżyć a to
lodówka bez niej można przeżyć
Tylko ja nawet nie mam gdzie trzymać antybiotyku dla dziecka
Na razie jest zimno i trzymam wszystko za oknem na parapecie sze
Ale jak zrobi sie ciepło to nie wiem co zrobić
Prosze o porade
~Karina

Napisano: 25 mar 2014, 16:18

myślę, ze lodówka w XXI wieku to podstawowy sprzęt gospodarstwa domowego , nie służy tylko do przechowywania antybiotyków.............., najprościej będzie jak porozmawiasz z ze swoim pracownikiem socjalnym, on zna twoją sytuacje i będzie wiedział jak ci pomoóc
~xx

Napisano: 25 mar 2014, 16:23

od 2004 roku nieprzerwanie pobierał zasiłek stały.W marcu 2014 wyszło na jaw przez pismo z ZUS ,że powielały się składki z tyt. pracy i zasiłku stałego. Nie informował o pracy w trakcie wywiadów.
Minęło już 3 lat do przedawnienia, ale jeszcze nie 10 lat , jakie wydać decyzję na podstawie jakiego przepisu?
~gosia

Napisano: 25 mar 2014, 16:25

gosia gdzie sie wcielas, klientka chce odpowiedzi na teamat
~hala

Napisano: 25 mar 2014, 17:26

Bez rozmowy z pracownikiem socjalnym się nie obejdzie. Wniosek o pomoc zawsze może Pani złożyć. Tyle, że nawet najtańsza lodówka, to wydatek rzędu kilkuset złotych. Wszystko zależy od możliwości finansowych Ośrodka, bo potrzeba jest uzasadniona. Czasem otrzymujemy zgłoszenia od osób, które chcą oddać sprzęt agd używany, ale sprawny. Najlepiej niech Pani porozmawia z pracownikiem socjalnym.
~Pracownik socjalny

Napisano: 25 mar 2014, 17:42

Albo caritas.
~Adam

Napisano: 25 mar 2014, 19:26

Karina
czy mieszkasz w mieście_ Prawie w każdym jest komis agd, szukałaś?
~Wredna

Napisano: 25 mar 2014, 20:04

U nas w ośrodku zrobiłam tablicę z ogłoszeniami m.in:
\" Pomagać sobie nawzajem..\"
Oddam / zamienię/ odsprzedam/ Potrzebuję pilnie !- wcześniej akcję nagłośniliśmy poprzez małą kampanię informacyjną wśród klientów OPS. Bardzo fajnie się sprawdza..polecam.

ps. W wywiadach pr. socjalny pyta/zaznacza m.in:
czy mieszkanie wyposażone jest w podstawowy sprzęt gosp. domowego. Nie? Proszę ubiegać się o celowy chociażby na zakup używanego sprzętu. No chyba - że zdobędzie pani za darmo...od kogoś z pomocą socjalnego.
~emilka

Napisano: 25 mar 2014, 20:27

No właśnie. Moja pierwsza myśl: wywiesić ogłoszenia że szukam lodówki. Potem wizyta w zakrystii kościoła, caritasie i mops.
Skorzystać można też z tablicy.pl albo gumtree.pl.
~Adam

Napisano: 31 mar 2014, 13:50

Dziekuje za odpowiedzi
Szukam oczywiście używanej
U mnie w mieście nie ma żadnego komisu
W caritasie też byłam trzeba czekać bo chętnych dużo a lodówki pojawiają sie ale rzadko.
Tylko ze ops coś pomoże choć pare groszy?
Jutro spytam
Dziekuje
~Karina

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x