Proszę o podpowieź w wyliczeniu rachunku za wode - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 27 mar 2019, 16:04

tak własnie myslalam. Czyli ten rachunek ktory mam nie obejmuje marca...co logiczne i nie moze byc wziety pod uwage. Pytam poniewaz gdy nie wezme rachunku za wode 1/3 wychodzi decyzja odmowna...gdy jednak dodam 1/3 dodatek nikly ale jest. Dzieki.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 27 mar 2019, 16:09

na Twoim miejscu douzupełniłbym materiał dowodowy o koleją fakturę ponieważ gdy się petent odwoła to ci na bank uwalą decyzję ( wytykając całą litanię zaniechań w tym art 77 kpa poza tym 10 kpa i inne) w konsekwencji i tak będziesz musiała douzupełnić materiał więc lepiej zrób to teraz:-)
pozatym ktoś kto przyjmował wniosek pokpił sprawę przyjmując do wniosku taką fakturę , moim zdaniem to spory błąd...
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 27 mar 2019, 16:16

aj.... :oops: to ja przyjelam...nie zauwazylam przyznaje sie. Czasem nachodzi takie zacmienie na czlowieka choc juz tyle lat w dodatkach jestem :) Malo mam takich przypadkow i wyszlo jak wyszlo. Dziekuje jeszcze raz za podpowiedz. Utwierdzilam sie w tym,ze nie powinnam byla przyjac tej faktury i ze to nie wydatek w marcu.
VIP

Napisano: 28 mar 2019, 8:33

:-) pisze: Czyli ten rachunek ktory mam nie obejmuje marca...co logiczne i nie moze byc wziety pod uwage.
Jeśli wnoskodawca nie otrzymał kolejnego rachunku i jest to jego ostatni, to nie licząc go do wydatków (oczywiście rozliczając go na miesięczną kwotę), narażasz się na uchylenie decyzji przez SKO. I to masz jak w banku ;)
W rozporządzeniu jest napisane, że jeśli rachunek jest za dłuższy okres to należy go przeliczyć na okres miesięczny. Wiadomo, ze jeśli rachunek jest wystawiany np. raz na 6 miesięcy, to nikłe szanse, że wystawiony będzie akurat w tym miesiącu, w którym człowiek składa wniosek. Nie o to tu chodzi.
brodafix pisze:onkretnie to wezwij o kolejny rachunek tak aby swym zakresem obejmował miesiąc w którym jest złożony wniosek tj marzec .
A jesli dostanie go za dwa miesiące?
brodafix pisze:Nie ma potrzeby żeby był opłacony
też z tym się nie zgodzę
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 28 mar 2019, 8:57

OK...Maxima nie zgadzasz sie,rozumiem. Tylko podpowiedz co Ty bys zrobila w tym konkretnym przypadku.
VIP

Napisano: 28 mar 2019, 9:18

Tak, jak napisałam. Jeśli nie ma nowego rachunku, przeliczyłabym ostatni, jaki wnioskodawca posiada na okres miesięczny.
Ale oczywiście nie musisz tak postąpić, każdy ma swoją praktykę i sposób załatwiania spraw. Ale w tym przypadku obawiałabym nie uwzględnienia rachunku w ogóle.
Maxima
VIP

Napisano: 28 mar 2019, 9:25

Czyli kwote 280 zł dzielę na 3 mies. i biore jako wydatek z marca.= 93,33 zł...Przepraszam,ze tak dociekam ale gdy go nie nie wezme bedzie decyzja odmowna.
VIP

Napisano: 28 mar 2019, 9:28

:-) pisze:ale gdy go nie nie wezme bedzie decyzja odmowna.
dlatego tym bardziej wzięłabym go pod uwagę.
Tak, podzieliłabym na 3 miesiące i miesięczną kwotę wliczyła. Nalezy opisać dobrze to w uzasadnieniu
Maxima
VIP

Napisano: 28 mar 2019, 9:35

Maxima pisze:
:-) pisze:ale gdy go nie nie wezme bedzie decyzja odmowna.
dlatego tym bardziej wzięłabym go pod uwagę.
Tak, podzieliłabym na 3 miesiące i miesięczną kwotę wliczyła. Nalezy opisać dobrze to w uzasadnieniu
też bym tak zrobiła, działając na korzyść strony :)
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 28 mar 2019, 10:01

nie rozumiem , co za problem poprosić stronę o kolejną fakturę , a jeżeli stwierdzi , że nie ma to wskazać rozwiązanie takie żeby sama odczytała sobie licznik i poszła żeby jej fakturę wydrukowali?
a tak w ogóle to nie wystawiają zaliczek na kolejne okresy na podstawie faktycznego zużycia ?
jeśli wszystkie te rozwiązania zawiodą to należałoby przyjąć ostatnią aktualna fakturę jaką strona posiada ponieważ jak to czytamy w wyroku podanym przez Maxime
Tymczasem z istoty świadczenia, jakim jest dodatek mieszkaniowy wynika, że dotyczy on kosztów bieżących, które obciążają uprawnionych w dniu złożenia wniosku oraz w okresie wypłacania dodatku.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x