Proszę o pomoc . - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 09 sty 2025, 11:21

pouczenie o prawie do odwołania...
"Od niniejszej decyzji stronom przysługuje prawo wniesienia odwołania do Wojewody
Dolnośląskiego za pośrednictwem organu wydającego decyzję w terminie siedmiu dni od daty
jej doręczenia stronie.
W trakcie biegu terminu do wniesienia odwołania strona może zrzec się prawa do
wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję. Z dniem
doręczenia organowi administracji publicznej oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do
wniesienia odwołania przez ostatnią ze stron postępowania decyzja staje się ostateczna i
prawomocna, co oznacza, że nie przysługuje od niej odwołanie ani skarga do sądów
administracyjnych".... takie pouczenie we wzorze z lex odnosnie umorzenia na wniosek strony
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 sty 2025, 11:44

Dziękuję bardzo :)
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 10 sty 2025, 14:58

Zamiast "w trakcie biegu terminu do wniesienia odwołania"
powinno być "przed upływem terminu do wniesienia odwołania"
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 10 sty 2025, 15:08

jak mówiłam...wzór z LEX-a :)

Art. 127a. § 1. Przed upływem terminu do wniesienia odwołania strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję.

§ 2. Z dniem doręczenia organowi administracji publicznej oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania przez ostatnią ze stron postępowania, decyzja staje się ostateczna i prawomocna.

myślę, że każdy wie jak napisać, ogólnie chodziło tylko o pouczenie z decyzji ...jednak i lex nie zawsze prawdę mówi;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 04 kwie 2025, 8:18

czy po złozeniu przez strone pisma o wycofanie wniosku o dodatek i umorzenie postepowania, przed wydaniem decyzji o umorzeniu wysyłacie jakies inne zawiadomienia?
Mikolaze
Referent

Napisano: 04 kwie 2025, 9:23

powiedzcie prosze jaka macie praktyke
Mikolaze
Referent

Napisano: 04 kwie 2025, 12:09

Mikolaze pisze:
04 kwie 2025, 9:23
powiedzcie prosze jaka macie praktyke
hmm.... ja robie tak, ze jak ty;ko mam wniosek o wycofanie wniosku o dodatek i umorzenie post. to oprócz decyzji umarzajacej nic nie wysyłam
Mikolaze
Referent

Napisano: 07 kwie 2025, 7:37

podzielicie sie doświadczeniem?
Mikolaze
Referent

Napisano: 07 kwie 2025, 7:48

czy po złozeniu przez strone pisma o wycofanie wniosku o dodatek i umorzenie postepowania, przed wydaniem decyzji o umorzeniu wysyłacie jakies inne zawiadomienia?
nie ma takiej potrzeby
na wniosek Strony umarzasz postępowanie więc niby o czym miałbyś jeszcze ją zawiadamiać ?

Art. 10 [Zasada wysłuchania stron]
§ 1. Organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.

Art. 79a [Obowiązek wskazania przesłanek niespełnionych, niewykazanych]
§ 1. W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 § 2 i 3 stosuje się.

powyższe art. stosuje się w przypadku gdy wydajemy decyzje odmowną , jeśli decyzja jest zgodna z rządaniem strony nie ma takiej potrzeby
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 kwie 2025, 7:54

dziekuje, do tej pory konczylam postepowanie wlasnie decyzją umarzającą ale tak zaczełam się zastanawiać czy aby wystarczającą. Tak na prawdę to mam takie wnioski o umorzenie [postępowania może dwa razy do roku to góra. :)
Mikolaze
Referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x