proszę o pomoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: wczoraj, 0:29

Syn nie pełnoletni ma 17 lat mnie wprowadził w błąd nie podał dochodu swojego we wrześniu wywiadzie za miesiac sierpień ,a w grudniu za listopad , przeliczałam to przekraczam ,boje się zgłosić do socjalnej żeby na mnie nie krzyczała dopiero teraz się kapłam ,w jakim czasie sie przedawnia,nie zrobiłam tego celowo,jak sie kapnie socjalna to mogę prosić o art.104 ust.4 o pomocy społecznej a kiedy taki dług się przedawnia

Powiem jakie dochody z synem
1Sierpien
-dochód syna 1260
-Mój dochód renta 1216
-216zł ok zasiłek pielęgnacyjny
-dodatek mieszkaniowy 310zł
-1000 zł alimenty
Otrzymałam posiłki w szkole dla syna młodszego
Zasiłek pieniądze posiłek w szkole I domu
Wieloletni rządowy program
W grudniu dochody nasze
-1200zł alimenty
-600zł wypłaty syna
-dodatek 310zl
-zasiłek pielęgnacyjny ok 216zł
Otrzymałam
Posiłek dla syna w szkole
-zasiłek celowy
-wieloletni rządowy program posiłek w szkole
Mam chęć syna zabić a socjalnej sie boję mnie zabije,ja choruje biorę silne leki i nie myślę a syn mi nie mówi o tych rzeczach.
Co mam zrobić ,kiedy taki dług sie przedawnia,proszę o pomoc,naprawdę nie mam z
czego spłacić ,
DZIECI13
Praktykant
Od: 10 mar 2025, 23:05
Zajmuję się: Jestem na rencie

Napisano: wczoraj, 10:10

To pracownik socjalny taki groźny? ;) Z tego co napisałaś rozumiem że prowadzisz trzyosobowe gospodarstwo domowe. Z przedstawionych dochodów w sierpniu i w grudniu nie przekraczacie kryterium dochodowego do programu rządowego a w grudniu również nie przekraczacie do zasiłku celowego. Od 1 stycznia obowiązuje nowe kryterium 823 zł na osobę w rodzinie do zasiłku celowego i 200 % tego kryterium do programu rządowego tj. 1646 zł na osobę. Więc stare rozporządzenie już nie obowiązuje z poprzednimi kryteriami. Wydając obecnie jakakolwiek decyzję nie można już się powoływać na stare rozporządzenie bo zostało uchylone i nie ma go w obiegu prawnym. Zwrotu nie będzie.
parasolka
Praktykant
Od: 16 maja 2025, 9:12
Zajmuję się: PS

Napisano: wczoraj, 10:22

Jak mógł nie podać dochodu? Pani nie wie, że syn pracuje? Powinna Pani jak najszybciej zgłosić się do OPS i poprosić o umorzenie tej należności z uwagi na swój stan zdrowia, pokazać faktury za leki, orzeczenie i poprosić. Być może nie będzie Pani musiała nic płacić albo rozłożą na raty. Jeśli Pani tego nie zrobi będą rosły odsetki, które Pani będzie musiała płacić
lilkaops
Praktykant
Od: 11 kwie 2025, 10:31
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK

Napisano: wczoraj, 10:27

Zwrotu nie będzie.
To rozumiem, że można składać fałszywe oświadczenia i ukrywać dochody, bo zmieni się kryterium dochodowe albo rozporządzenie? Fakt jest taki, że Pani nie podała części dochodu. Myślę, że gdyby tak było to dużo osób by to wykorzystywało i przychodziło po pomoc np. pod koniec roku, przed jakąś zmianą, bo później coś się zmienia
lilkaops
Praktykant
Od: 11 kwie 2025, 10:31
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK

Napisano: wczoraj, 10:34

lilkaops pisze:
wczoraj, 10:22
Jak mógł nie podać dochodu? Pani nie wie, że syn pracuje? Powinna Pani jak najszybciej zgłosić się do OPS i poprosić o umorzenie tej należności z uwagi na swój stan zdrowia, pokazać faktury za leki, orzeczenie i poprosić. Być może nie będzie Pani musiała nic płacić albo rozłożą na raty. Jeśli Pani tego nie zrobi będą rosły odsetki, które Pani będzie musiała płacić
Po pierwsze jakiej należności? Nie ma decyzji o zwrocie (i nie będzie). Po drugie nie nalicza się odsetek w pomocy społecznej. Po trzecie pomocy rzeczowej jaką jest posiłek nie zwraca się.

Faktem jest że nie należy zatajać dochodów i wyłudzać zasiłków. Ale to inna kwestia może podlegać odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. W powyższej sytuacji poszczęściło się Pani że nastąpiła zmiana kryteriów i nie będzie konsekwencji z zatajenia tego dochodu. Na przyszłość radzę nie kłamać bo może mieć Pani niemałe nieprzyjemności.
parasolka
Praktykant
Od: 16 maja 2025, 9:12
Zajmuję się: PS

Napisano: wczoraj, 13:27

Ja synem nie gadam on mi nic nie mówi, ,dopiero jak składałam o dodatek mieszkaniowy wyszło w marcu ,już oddawałam za nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy w podwójniej wysokości rożnice bo sama zgłosiłam sie ,nic niechce zatajać,mam zgłosić sie do socjalnej teraz i wyjaśnić,bo jednak wtedy obowiązywał dochód w 2024,proszę o pomoc,
DZIECI13
Praktykant

Napisano: wczoraj, 13:40

Wywiad był robiony w sierpniu ,listopadzie 2024ja naprawdę chce to odkręcić tą sytuację dobrowolnie zgłosić sie do socjalnej choć asysten osoby niepelnosprawnej mówi żeby tego nie robić, nie wiem co mam zrobić,mój syn do mnie sie nie odzywa wogóle dlatego powstał błąd,powiedzieci mi czy muszę zwrócić ,czy nie ,jak sie dopatrzy socjalna,nie zrobiłam tego celowo ,dodatek mieszkaniowyjuz też odkręcałam sama zgłosiłam się
DZIECI13
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x