Witam,
mam ogromny problem, gdyż nie wiem co w moim przypadku. Mój mąż miał niepełnosprawność od 2011 roku do 31 marca 2013 roku. Musiałam zrezygnować z pracy na rzecz opieki nad nim, gdyż nie porusza się samodzielnie. Mój zasiłek opiekuńczy skończył się wraz z wygaśnięciem niepełnosprawności, trwał od października 2012 roku. W kwietniu 2013 roku mąż dostał nowe zaświadczenie o niepełnosprawności datowane od 2011 roku na stałe. Jednak zasiłek nie został przywrócony. MGOPS twierdzi, że nie należy mi się zasiłek specjalny, ze względu na dochód przekraczający 623 zł na członka rodziny. Uważam, że Panie w MGOPS traktują mnie wg kryteriów jakie trzeba spełniać przy pierwszym wnioskowaniu, a nie wg zapisu, który znalazłam w poradniku. Brzmi on następująco:
Ustawa gwarantuje prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego osobom, którym wygasło prawo do zasiłku pielęgnacyjnego w okresie od 31 grudnia 2012 do 30 czerwca 2013 z powodu upływu terminu ważności orzeczenia o niepełnosprawności. Osoby te mają prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego w okresie od 15 maja do 31 grudnia 2014 r. Jednak osoby te nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
Nic z tego nie rozumiem. Zrezygnowałam z pracy, gdzie nie mam już powrotu, poza tym nie mogę podjąć zatrudnienia, gdyż mąż jest w ciężkim stanie, a pomoc mi się nie należy? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
GT