Proszę o pomoc co w moim przypadku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 cze 2014, 10:57

Witam,

mam ogromny problem, gdyż nie wiem co w moim przypadku. Mój mąż miał niepełnosprawność od 2011 roku do 31 marca 2013 roku. Musiałam zrezygnować z pracy na rzecz opieki nad nim, gdyż nie porusza się samodzielnie. Mój zasiłek opiekuńczy skończył się wraz z wygaśnięciem niepełnosprawności, trwał od października 2012 roku. W kwietniu 2013 roku mąż dostał nowe zaświadczenie o niepełnosprawności datowane od 2011 roku na stałe. Jednak zasiłek nie został przywrócony. MGOPS twierdzi, że nie należy mi się zasiłek specjalny, ze względu na dochód przekraczający 623 zł na członka rodziny. Uważam, że Panie w MGOPS traktują mnie wg kryteriów jakie trzeba spełniać przy pierwszym wnioskowaniu, a nie wg zapisu, który znalazłam w poradniku. Brzmi on następująco:

Ustawa gwarantuje prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego osobom, którym wygasło prawo do zasiłku pielęgnacyjnego w okresie od 31 grudnia 2012 do 30 czerwca 2013 z powodu upływu terminu ważności orzeczenia o niepełnosprawności. Osoby te mają prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego w okresie od 15 maja do 31 grudnia 2014 r. Jednak osoby te nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.

Nic z tego nie rozumiem. Zrezygnowałam z pracy, gdzie nie mam już powrotu, poza tym nie mogę podjąć zatrudnienia, gdyż mąż jest w ciężkim stanie, a pomoc mi się nie należy? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

GT
GZT

Napisano: 03 cze 2014, 11:05

Ustawa gwarantuje prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego osobom, którym wygasło prawo do zasiłku pielęgnacyjnego w okresie od 31 grudnia 2012 do 30 czerwca 2013 z powodu upływu terminu ważności orzeczenia o niepełnosprawności. Osoby te mają prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego w okresie od 15 maja do 31 grudnia 2014 r. Jednak osoby te nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.

NIE ZASIŁKU A ŚWIADCZENIA PIELĘGNACYJNEGO W PIERWSZYM WERSIE JEST BŁĄD
MARI

Napisano: 03 cze 2014, 11:27

przepis, o ktorym napisalas brzmi dokladnie tak:
Art. 25. W przypadku, gdy o specjalny zasiłek opiekuńczy, o którym mowa w art. 16a ustawy zmienianej w art. 17,
ubiegają się osoby, którym w okresie od dnia 31 grudnia 2012 r. do dnia 30 czerwca 2013 r. wygasły decyzje przyznające
prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, wydane na podstawie przepisów obowiązujących przed dniem 1 stycznia 2013 r.,
z powodu upływu terminu ważności orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługuje tym osobom w okresie od dnia wejścia w życie ustawy do dnia 31 grudnia 2014 r.,na warunkach dotyczących specjalnego zasiłku opiekuńczego określonych w ustawie zmienianej w art. 17, również jeżeli osoby te nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
a to znaczy, ze jesli powodem odmowy specjalnego zasilku opiekunczego nie byl brak rezygnacji z zatrudnienia tylko przekroczone kryterium to ten art. niczego nowego dla ciebie nie wnosi - masz rezygnacje z zatrudnienia i ten zasilek moglabys dostac i bez tej zmiany w ustawie gdybys spelniala kryterium...jesli nic nie zmienilo sie w waszych dochodach i ciagle przekraczasz kryterium to niestety ...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x