pani złożyła u nas w ośrodku wniosek na ZDO, wcześniej pobierała śp w innej gminie. przy złożeniu wniosku przyniosła decyzje sp informacje ze jej wygasło z mocy prawa, orzeczenie o niepełno. dowody osob. złożyła odpowiednie oświadczenie i ok. Następnie otrzymuje telefon z ośrodka z tamtej gminy ze ta pani bd mieć uchylone śp od połowy czerwca 2013 i zwrot za połowę czerwca, ponieważ ta Pani tam oświadczyła, ze do naszej gminy przeprowadziła sie w połowie czerwca 2013. Teraz maja mi przysłać jej dokumentacje wraz z decyzja uchylającą ŚP. czy ja teraz mogę przyznać śp za te połowę czerwca i wydać dec na ZDO?
jak zrobią takiego babola to ty przyjmiesz wniosek, powiesz tej osobie, że ma odwoływać się od tedy decyzji, zawiesisz postępowanie do czasu rozstrzygnięcia odwołania. Potem poprosisz o przesłanie kopii akt i normalnie rozpatrzysz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ja juz mam wniosek na ZDO, tylko nie widziałam ze w tamtym ośrodku będą uchylać jej dec. z ŚP.
Elmer od jakiej dec. ma sie odwołać strona?? od tej uchylającej śp, czy której??
co jeżeli sie nie odwoła a dec. sie uprawomocni? Oni uchlają bo maja jej oświadczenie ze od 15 czerwca 2013 mieszka u nas i to my jesteśmy organem właściwym. teraz nam ta dokumentacje przekażą i co ja mam zrobic z ta druga połową czerwca 2013?
nic nie zrobisz bo to jest postępowanie niewłaściwe.
Chociaż w sumie to wejdziesz z nimi w spór o właściwość - art. 22 kpa.
Postępowanie w sprawie ZDO w takim wypadku zawiesisz.
Oni nie mają podstaw do uchylenia jej tej decyzji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Elmer kontaktowałam sie z ta panią, ona dopiero ma dostać tą dec. uchylającą ŚP. Ona cos tam podopisywała w tym ośrodku podejrzewam że to bd decyzja za zgoda strony. zasugerowałam zeby sie od niej odwołała i przyszła do nad jak juz bd miała ta decyzje i pomożemy jej napisać to odwołanie. Jak myślisz co napisać w tym odwołaniu, oni się pewni powołają na art. 3 pkt 11 u.ś.r.
Elmer, sprawa potoczyła sie następująco: dostałam juz wywiad z innego ops i opieka jest sprawowana- to jezeli chodzi o wniosek na ZDO, później strona róznież dostarczyła mi wszczęcie postępowania w sprawie uchylenia dec. z ŚP. my zawiesilismy postepowanie z w sparwie ZDO. Nastepnie porzedni ops w którym strona pobierała śp, przysłało nam zawiadomnienie o przekazaniu dokumentów celem rozpatrzenia zgodnie z właściwością, wszystko, łącznie z dec. uchylajaca śp od 15.06.2013 roku, oryginały. Strona odwołała sie od tej decyzji i wysłała do tamtego osrodka. Dzis przychodzi do nas to odwołanie wraz z zawiadomieniam, że przekazuje nam odłowanie celem rozpatrzenia zgodnie z właściwością, no i ze to my mamy oryginały dokumentów.
Co teraz robić ???