proszę o pomoc, pilne ! - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 08 mar 2013, 0:46

Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc. Od 12 lat jestem rodziną zastępcza dla 3 dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności. Zgodnie z obowiązującą ustawą spełniam wszelkie warunki na przekształcenie mnie zarówno w rodzinę zawodową jak i specjalistyczną. Niestety 3 letni limit w naszym powiecie nie przewiduje tworzenia RZZ. Taką też otrzymałam odpowiedź na moje podanie o przekształcenie. W związku z powyższym proszę mi powiedzieć co mam robić ??? aktualnie jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku, nie posiadam stałego źródła utrzymania a jednocześnie nie mam możliwości podjęcia pracy zarobkowej ze względu na dzieci, ponieważ jestem osobą samotnie wychowującą dzieci.

~joanna

Napisano: 08 mar 2013, 11:00

Jeśli jesteś rodzina, w której przebywa już 3 dzieci to PCPR nie moze skierować do Ciebie innych dzieci. Art. 53 ustawy o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej
~Martuskaa

Napisano: 08 mar 2013, 12:30

joanna
Widocznie nie mają kasy na rodziny zawodowe. Proponuję spokojną i rzeczową rozmowę może ze Starostą , może z Przewodniczącym Rady lu którymś z radnych i uzmysłowienie im, że musisz z czegoś żyć, wiec musisz podjąć pracę. Żeby to zrobić musisz zrezygnować z bycia rodziną zastępczą i wtedy dzieci pójdą do placówki. Koszt przeciętnie 3500zł za jedno dziecko, za 3 to około 10500zł koszt rodziny zawodowej to około 6500zł ( z kosztami utrzymania dzieci) oszczędność dla powiatu minimum 5000zł. Może to zadziała. Powodzenia.
~marynia

Napisano: 08 mar 2013, 14:30

a poza tym nie jesteś nową rodziną - powstająca w danym roku kalendarzowym (tak j ak przewidują limity rodziny) tylko rodziną już funkcjonującą a wnoszącą o przekształcenie
~pcpr dolny śl.

Napisano: 08 mar 2013, 14:36

~marynia no nie wiem czy pomysł z rezygnacją z bycia RZ jest najlepszy, nie zawsze argument finansowy przemawia. Z drugiej strony ~joanno zgodnie z przepisami to, aby być RZ trzeba posiadać swój dochód i tego warunku teraz nie spełniasz, więc dla dobra dzieci organizator pieczy zastępczej jak najbardziej powinien z Tobą podpisać umowę...
~Denis

Napisano: 08 mar 2013, 17:36

Ostatnio dyrektor pcpr powiedział mi że nie można przekształcić już istniejącej rodziny....info z jakiegoś szkolenia. co o tym myślicie?
~....

Napisano: 11 mar 2013, 12:56

w takim razie jak nie istniejąca rodzina ma mieć 3 letnie doświadczenie? Bzdura!
~xxx

Napisano: 13 mar 2013, 0:32

zawsze możesz pozwać starostę o podpisanie umowy, można jeszcze wystąpić do wojewody o kontrolę bo skoro jesteś RZ od tylu lat to niech sprawdzi jakie są kryteria zawierania umów z innymi zawodowymi i ile mają doświadczenia.
~LeOn

Napisano: 13 mar 2013, 1:50

Rodzina zastepcza niezawodowa musi posiadac stale zrodlo dochodu- przynajmniej jeden z rodzicow musi pracowac zawodowo.
Jesli Ty zajmujesz sie dziecmi to Twoj maz musi pracowac.
Jesli jestes samotna matka zastepcza i stracilas zrodlo stalego dochodu,to starosta nie tylko nie musi z Toba podpisac umowy,jesli takiej mozliwosci nie ma w limicie a w dodatku PCPR moze wystapic do sądu o rozwiazanie rodziny zastepczej,bo nie spelniasz warunkow ustawy.
Wtedy starosta bedzie zobowiazany zapewnic dzieciom opieke i zgodnie z prawem ...umiesci je w domu dziecka,gdzie ich utrzymanie bedzie kosztowalo 3x tyle co Twoj etat.
~Olga

Napisano: 13 mar 2013, 9:49

umowy z rodzinami zawodowymi czy to starymi czy tez nowymi zawiera się w ramach limitu rodzin zastępczych, więc niestety może w przyszłym roku będą inne limity:)
~Iza

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x