proszę o pomoc-PILNE! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 paź 2013, 13:34

Rodzina po zmarłej mieszkance DPS-u zwróciła się z pismem o dokumentację księgową wpłaty na konto depozytowe, wypłaty z konta, raporty kasowe itp. oraz medyczną tj. wyjścia do lekarza zlecane badania itp. Czy mam prawo wydać? zaznaczam ,że mieszkanka nie była ubezwłasnowolniona i rodzina od wielu lat Jej nie odwiedzała .
~MIRCIA

Napisano: 15 paź 2013, 16:31

Ja bym wydała najbliższej rodzinie na ich wyraźny wniosek z argumentacją do jakich celów im to potrzebne.
~dps.

Napisano: 15 paź 2013, 18:16

Udostępnienie dokumentacji medycznej komu i kiedy reguluje przepis. Dokumentacja księgowa jest własnością dps, wszystkie upoważnienia tracą ważność w chwili śmierci upoważniającego. Moim zdaniem rodzina nie ma dostępu do tych informacji. To pewnie sprawa spadkowa, sąd może zarządzać tych danych. Jest siedmioro dzieci walczą o spadek komu dać dokumenty, które mogą być wykorzystane w niecnych celach?
~nn

Napisano: 22 paź 2013, 11:23

Ja bym nie wydała dokumentów. Jeśli zalożyli sprawe spadkowa to Sąd zapewne zwróci się po potrzebne dokumenty. Mieszkanka nie była ubezwłasnowolniona, nikogo nie upoważniła, dokumentacja jest własnością DPS.
~Gina

Napisano: 22 paź 2013, 17:17

miałam na myśli odpisy dokumentów
~dps.

Napisano: 23 paź 2013, 15:00

Ja również nie udostępniłabym dokumentów mamy taki przypadek matka i rodzeństwo nie interesowało się umieszczoną córką-siostrą nigdy jej nie odwiedzali i nawet została pochowana przez DPS i nagle obudzili się po spadek z tych 30% co jej z emerytury zostawało a nazbierało się bo była jeszcze umieszczona na starych zasadach z 20 lat.
Założyli sprawę sądowa i czekamy.
~kasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x