Rodzina po zmarłej mieszkance DPS-u zwróciła się z pismem o dokumentację księgową wpłaty na konto depozytowe, wypłaty z konta, raporty kasowe itp. oraz medyczną tj. wyjścia do lekarza zlecane badania itp. Czy mam prawo wydać? zaznaczam ,że mieszkanka nie była ubezwłasnowolniona i rodzina od wielu lat Jej nie odwiedzała .
Udostępnienie dokumentacji medycznej komu i kiedy reguluje przepis. Dokumentacja księgowa jest własnością dps, wszystkie upoważnienia tracą ważność w chwili śmierci upoważniającego. Moim zdaniem rodzina nie ma dostępu do tych informacji. To pewnie sprawa spadkowa, sąd może zarządzać tych danych. Jest siedmioro dzieci walczą o spadek komu dać dokumenty, które mogą być wykorzystane w niecnych celach?
Ja bym nie wydała dokumentów. Jeśli zalożyli sprawe spadkowa to Sąd zapewne zwróci się po potrzebne dokumenty. Mieszkanka nie była ubezwłasnowolniona, nikogo nie upoważniła, dokumentacja jest własnością DPS.
Ja również nie udostępniłabym dokumentów mamy taki przypadek matka i rodzeństwo nie interesowało się umieszczoną córką-siostrą nigdy jej nie odwiedzali i nawet została pochowana przez DPS i nagle obudzili się po spadek z tych 30% co jej z emerytury zostawało a nazbierało się bo była jeszcze umieszczona na starych zasadach z 20 lat.
Założyli sprawę sądowa i czekamy.