Witam
Ojciec mojej 2 letniej córki od dwoch miesiecy przebywa w Zakladzie Karnym i jestem zmuszona podac go o alimenty.Ale nie wiem od czego zaczac. Czy sad przyzna mi alimenty skoro on nie pracuje ??? Kto bedzie mi placil??? Czy mam jakies prawa???Nie pracuje samotnie wychowuje dzieko !!!Mieszkam z rodzicami.
Złóż do sądu pozew o alimenty. Z pewnością je dostaniesz. Jeżeli tatuś nie będzie pracował w ZK to dostaniesz świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Podstawowym prawem jest to że do świadczenia na dziecko zobowiązani są obydwoje rodzice a nie tylko matka.
Witam !
Gorąco proszę o pomoc .Kobieta pobierała zaliczkę alimentacyjną od 01.09.05 .Komornik co 3 miesiące wystawiał zaświadczenie ,że egzekucja jest bezskuteczna ,nigdy nie wyegzekwował żadnych pieniędzy ,a dziś tj. 01.12.2008r.pisze że jest nadpłata na rzecz alimentów bieżąących i to nie mała kwota prawie 5 tyś zł.Co ja mam z tym zrobić nienależnie pobraneświadczenia ?
witam wszystkich. mój narzeczony płaci swojej byłej dziewczynie alimenty w wysokości 400zł. ich córka ma teraz 6 lat i chodzi do przedszkola matka dziecka założyła sprawę o podwyższenie alimentów na 600zł. ja obecnie jestem teraz w ciąży a mój narzeczony zarabia 1300zł czy mamy jakieś szanse że nie podwyższą tych alimentów? i czy na sprawie mogą zażądać moich zarobków?