prosze o pomoc w wyliczeniu odsetek

  
Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Moderator: de Charette

Napisano: 28 lip 2011, 13:04

Kobieta 27 lipca br poinformowała ,że pracodawca, który udzielił jej urlopu wychowawczego rozwiązał z nią umowę o pracę w związku z tym od 26/06/2011 do 31/07/2011 wypłacony dodatek jest nienależnie pobrany- łączna kwota do spłaty 466,66.
Kobieta poprosiła żeby nienależnie pobrany dodatek potrącić z bieżąco wypłacanych świadczeń rodzinnych w dwóch ratach.

I rata w kwocie 233,33 będzie potrącona w terminie 08/08/2011
II rata w kwocie 233,33 będzie potrącona w terminie 09/09/2011
Ile wyniosą odsetki?
~aga


Napisano: 04 sie 2011, 17:00

Pierwsza rzecz to trzeba zaokrąglić kwotę n.p. do pełnych dziesiątek groszy, czyli będzie 466,70zł:2 = 233,35.
Odsetki nalicza się od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń do dnia spłaty.
Od wypłaconego dodatku w czerwcu t.j. od 66,70 liczysz od 01-07 do dnia 08-08:
66,70/365X13%X 39 dni (0,024x39=0,936=0,90zł- odsetki zaokrągla się do pełnych dziesiątek groszy)

233,35-66,70=166,65
Od wypłaconego dodatku w lipcu t.j. od 400 zł masz odsetki do 08-08 za 8 dni: 400/365x13%x8 dni=1,14=1,10
Następnie zostaje niespłacona kwota n.p. 466,70-233,35=233,35
i od tej kwoty naliczasz odsetki też od 01-08 do 09-09 :233,35/365x13%x40 dni=3,36=3,40.
~iwa

Napisano: 04 sie 2011, 17:03

Pierwsza rzecz to trzeba zaokrąglić kwotę n.p. do pełnych dziesiątek groszy, czyli będzie 466,70zł:2 = 233,35.
Odsetki nalicza się od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń do dnia spłaty.
Od wypłaconego dodatku w czerwcu t.j. od 66,70 liczysz od 01-07 do dnia 08-08:
66,70/365X13%X 39 dni (0,024x39=0,936=0,90zł- odsetki zaokrągla się do pełnych dziesiątek groszy)


Od wypłaconego dodatku w lipcu t.j. od 400 zł masz odsetki do 08-08 za 8 dni: 400/365x13%x8 dni=1,14=1,10
Następnie zostaje niespłacona kwota n.p. 466,70-233,35=233,35
i od tej kwoty naliczasz odsetki też od 01-08 do 09-09 :233,35/365x13%x40 dni=3,36=3,40.
~iwa

Napisano: 28 sie 2011, 10:13

skad pomysl na zaokrąglanie do pełnych dziesiatek?
~ula

Napisano: 28 sie 2011, 11:28

co do sposobu naliczania odsetek to zgadzam się z ~iwą. Warto jeszcze ustalić czy dzieląc wpłatę liczysz proporcje do całego zadłużenia wynikającego z decyzji czy każdy miesiąc traktujesz osobno. Różnice w wyliczeniach są nieznaczne, ale są.
Licząc proporcje pierwszym sposobem masz:

potrącenie z 08.08.2011 w kwocie 233,33zł -> 1,03zł na odsetki + 232,30zł na należność główną
potrącenie z 09.08.2011 w kwocie 233,33zł -> 3,64zł na odsetki + 229,69zł na należność główną
pozostaje do spłaty 0,07zł odsetek + 4,67zł należności głównej
~ula


  
Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny