Proszę o potwierdzenie -jedna decyzja! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 lip 2010, 10:21

Po uchyleniu i uprawomocnieniu decyzji wystawiam decyzję o NP za okres od ... do ..., ustalam wysokość, określam jak i do kiedy ma wpłacić - tak robiłam, ale po przeczytaniu tut. forum niektórzy robią dodatkową decyzję żądającą zwrotu? a jaka jest podstawa do tego, że decyzję o NP dzielimy jeszcze na następna decyzję żądającą zwrotu /dodatkowe 14 dni? i odsetki większe dla strony? / i czytam że nawet SKO się do tego przychyla? przecież zawsze jest po stronie strony. Prosze wypowiedzcie się jak wy naprawdę robicie.
~Dorota

Napisano: 23 lip 2010, 10:35

ja robie tak jak Ty, uchylam bądź zmieniam, uprawomocni się decyzja wtedy żądam zwrotu nienależnie pobranego świadczenia i w niej określam ile i kiedy ma oddać,
~Dantica

Napisano: 23 lip 2010, 10:51

3 decyzje, każda musi się uprawomocnić.
~<ula>

Napisano: 23 lip 2010, 10:56

mogę prosić o wzór tych dwóch ostatnich? czym one się różnią?
~Dantica

Napisano: 23 lip 2010, 11:00

1 to uchylajaca, 2 - ustalająca NP (czyli orzekam ustalić nienaleznie pobrane świadczenia za okres od do w wysokości ....), 3 - orzekam żądać zwrotu nienaleznie pobranych świadczeń ustalonych decyzją 2-gą w kwocie ....wraz z ustawowymi odsetkami do dnia spłaty.
~<ula>

Napisano: 23 lip 2010, 11:03

i naprawdę nie można ustalic i żądać zwrotu w jednej decyzji?
~Dantica

Napisano: 23 lip 2010, 11:17

Z tego co mi wiadomo, to SKO na szkoleniu potwierdzilo, że trzeba wydac 3 decyzje, nie ma tu znaczenia fakt dłuższego okresu odsetkowania. To sprawa swiadczeniobiorcy.
Po prostu prowadzisz za każdym razem odrębne postepowanie w konkretnej sprawie, a więc najpierw uchylenia, później ustalenia NP, a dopiero później zwrotu.
~<ula>

Napisano: 23 lip 2010, 11:37

a u nas sko napisał 1 decyzja uchylająca a druga ustalająca i żądająca zwrotu
~a

Napisano: 23 lip 2010, 11:48

i bądź tu mądra
~Dantica

Napisano: 23 lip 2010, 11:59

my wydajemy ustalić i orzec obowiązek w jednym, po co tyle roboty
~jaw

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU