Proszę o szybką pomoc DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 06 mar 2014, 1:11

Witam
Mam duży problem i szukam wyjścia.
Napiszcie mi proszę jak wyjść z tej sytuacji.
Przyznałem dodatek mieszkaniowy i wszystko byłoby ok, ale zamiast matki podałem córkę jako zarządcę. Adres ich jest ten sam, ale są one zarządcami różnych lokali. Córka chce aby to sprostować i podać matkę w decyzji. Decyzja już odebrana, ale pieniądze jeszcze nie wypłacone. Co mam zrobić?
Czy muszę zakończyć tą decyzję z urzędu ze względu na oczywistą pomyłkę i od nowa wprowadzać wniosek oraz wydawać nową decyzję, czy mogę sprostować tą decyzję postanowieniem?
Chyba prostować nie mogę bo zarządca to również strona, a strony nie da się sprostować postanowieniem.
Z góry dziękuję za szybką pomoc bo już w poniedziałek wypłata i coś z tym muszę szybko zrobić.
Pozdrawiam
~Problem z DM

Napisano: 06 mar 2014, 1:13

Ps. Czy zarządca jest stroną?
~Problem z DM

Napisano: 06 mar 2014, 10:23

Dyskusyjne.
Jeśli wniosek potwierdziła podpisem właściwa osoba, to moim zdaniem wystarcza tu postanowienie prostujące omyłkę.
~jh

Napisano: 06 mar 2014, 10:35

Dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze ktoś się wypowie? :)
~K

Napisano: 06 mar 2014, 11:35

Jeszcze raz ja.
Jeśli zaś wniosek potwierdziła niewłaściwa osoba, to szybciutko i cichutko zadbać o właściwy podpis. Oczywiście jeszcze zostaje prostowanie decyzji.
W żadnym razie nie wysyłać pieniędzy w niewłaściwe miejsce.

A teraz czekamy na te inne wypowiedzi.
~jh

Napisano: 06 mar 2014, 14:15

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Temat załatwiony pozytywnie :)

Pytanie numer 2
Wnioskodawca przyniósł wniosek o zakończenie decyzji ponieważ z dniem pierwszego marca przeprowadził się w inne miejsce.
Czy może ktoś wrzucić wzór decyzji kończącej w takiej sytuacji?
Ewentualnie proszę o informację czy podstawa prawna zostaje taka sama jak przy decyzji przyznającej czy dajecie inną?
Z góry dziękuję za gotowca lub podpowiedź :)
~K

Napisano: 06 mar 2014, 14:21

D E C Y Z J A
Nr: ...................

Na podstawie art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000r. Nr 98 poz. 1071 z późn. zm.) oraz art. 7 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2013, poz. 966) na wniosek Pana ............ zam.
w ............. z dnia ........... r.

ORZEKAM

uchylić od dnia ........... r. decyzję Nr: ..........................
z dnia.............. w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego
w wysokości ........... zł miesięcznie, na okres od ............. r. do ............. r.

U Z A S A D N I E N I E

W dniu ........... r. została wydana decyzja Nr: .............. przyznająca Panu .......... dodatek mieszkaniowy na okres od ....... r. do ......... r. Wnioskiem z dnia ....... r. Pan D........wniósł o uchylenie wyżej wymienionej decyzji począwszy od dnia ............ r.
Zgodnie z art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona przez organ, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu i przemawia za tym słuszny interes strony.
W tym stanie rzeczy orzeczono jak w sentencji.

P O U C Z E N I E

Od decyzji niniejszej służy Pani/Panu odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ..........., za pośrednictwem organu, który ją wydał w terminie czternastu dni od dnia jej doręczenia.
Decyzja zwolniona z opłaty skarbowej na podstawie cz. I pkt. 53 kol. 4 pkt.2 załącznika do ustawy z dn. 16.11.2006r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 z późniejszymi zmianami).
~KK

Napisano: 06 mar 2014, 14:35

Bardzo dziękuję :)
~K

Napisano: 06 mar 2014, 17:13

Jeszcze jedno pytanie :)
Czy numer decyzji kończącej jest numerem kolejnym, czy numerem decyzji, którą kończymy z dopiskiem np. ZAK/..../.../...?
U mnie program automatycznie nadaje kolejny wolny numer.
Jak to u Was funkcjonuje? Wiem, że niektórzy decyzje kończące, wstrzymujące i wznawiające po prostu wypisują w WORD z numerem decyzji przyznającej, a ja wolałbym jednak mieć wszystko w systemie, bo to automatycznie wstrzymuje wypłaty itd. W innym przypadku wszystko trzeba robić ręcznie.
~K

Napisano: 07 mar 2014, 13:29

u mnie system automatycznie nadaje w przypadku wstrzymującej ten sam nr co w przyznającej, różni sie tylko nr wniosku
~KK

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x