oddzielne gospodarstwo - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 05 mar 2014, 15:58

witam

i mam znowu wniosek o przyznanie DM i facet mi powiedział że mieszka wprawdzie z synem ale ten syn mu za nic nie płaci a on ponosi wszystkie odpłatności i ma mieszkanie 51,80 m a on zajmuje 37,30 m i czy może on oświadczyć że zajmuje sam tyle metrów a wydatki podzielić na dwóch i tą druga polowe wziąć pod uwagę czy całość
?
~Jarosław G.

Napisano: 05 mar 2014, 16:08

nie wziąść ich do całego składu rodziny
~jola

Napisano: 05 mar 2014, 16:11

jedno gospodarstwo domowe, płaci przecież za całe mieszkanie, nie jest podzielone na dwa.
~Anna

Napisano: 05 mar 2014, 16:33

A jeśli nie gospodarzą wspólnie i stanowią odrębne gospodarstwa, to może trzeba byłoby podział mieszkania uregulować umową. Póki nie ma umowy, to nie ma mowy o podziale.
~jh

Napisano: 05 mar 2014, 17:01

No ale syn wywodzi prawo do zamieszkiwania w danym lokalu z prawa rodzica i takiej umowy ja bym zwyczajnie nie uznała, ponieważ to jawne obejście prawa. Jeżeli wydatki są ponoszone na dwie osoby to znaczy że dwie osoby zamieszkują i dwie przedstawiają dochody.
~dorota

Napisano: 05 mar 2014, 22:10

jeśli gość tak oświadczył musisz to przyjąć. Oczywiście czeka cię więcej pracy bowiem musisz mieć rozpisane pow. wszystkich pomieszczeń oraz wszystkie składniki wydatków. odejmujesz pomieszczenia zajmowane przez syna a pomieszczenia wspólne jak kuchnia łazienka ppok. dzielisz w udziale tj na 1/2 następnie wyliczasz przypadające wydatki woda śmieci ścieki na 1/2 a pozostałe opłaty jak CO czynsz przeliczasz na m2...
Przeczytaj deklaracje o dochodach Oświadczam że moje gospodarstwo domowe składa się z następujących osób ............ a więc gość ma prawo tak oświadczyć i nic mu nie zrobisz
~małe ww

Napisano: 06 mar 2014, 13:12

tak jak dorota
~maja

Napisano: 06 mar 2014, 13:38

moje drogie panie herezje opowiadacie ... ale to już nie moja sprawa
~małe ww

Napisano: 07 mar 2014, 12:05

małe ww dobrze mówi. Dodatkowo jeśli ktoś taki się trafia, biorę oświadczenie od drugiej ze stron, że faktycznie tyle zajmuje, a jeżeli nie chcą mi napisać oświadczenia, to pouczam ich, że skoro mieszkają to muszą się dokładać do wydatków lub muszą być ujmowani w deklaracji i dołączyć swoje dochody, bo przecież w ustawie jest mowa o wspólnie zamieszkujących a nie wspólnie prowadzących gospodarstwo domowe.
~~gosiab

Napisano: 07 mar 2014, 14:46

Ja podobnie jak Dorotka.
Przecież w tym mieszkaniu jest przepłacony dm, bo zamieszkują 2 osoby, więc dm pzrysługuje na 40 m mieszkania, a gdy ubiegają się oddzielnie to do całości lub też 70 m. jeżeli mieszkanie jest większe.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x