Proszę o wyjaśnienie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 mar 2016, 13:00

Na stronie ministerstwa znalazłam takie zdanie
Ważne! Obniżenie wynagrodzenia w ramach wykonywanego zatrudnienia nie jest utratą dochodu i nie ma wpływu na obliczanie dochodu w celu ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.
Mam pytanie tu chodzi o aneksy czy o umowy też?.Np u tego samego pracodawcy są różne umowy (probny okrslony i stały).Czy umowa kwalifikuje sie aby uznac że dochod jest utracony uzyskany ?
kornelia 40

Napisano: 11 mar 2016, 10:45

kornelia 40 pisze:Na stronie ministerstwa znalazłam takie zdanie
Ważne! Obniżenie wynagrodzenia w ramach wykonywanego zatrudnienia nie jest utratą dochodu i nie ma wpływu na obliczanie dochodu w celu ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.
Mam pytanie tu chodzi o aneksy czy o umowy też?.Np u tego samego pracodawcy są różne umowy (probny okrslony i stały).Czy umowa kwalifikuje sie aby uznac że dochod jest utracony uzyskany ?
jak to interpretujecie?
kornelia 40

Napisano: 11 mar 2016, 10:56

Prawo do świadczenia wychowawczego na pierwszy okres ustala się na podstawie dochodu osiągniętego w roku kalendarzowym 2014 r., z uwzględnieniem określonych ustawą o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu. Jeżeli sytuacja rodziny uległa pogorszeniu, to w przypadkach określonych w ustawie, dochodu utraconego nie uwzględnia się. Utrata dochodu ma więc miejsce wtedy, gdy członek rodziny nie osiąga już dochodu, który utracił, np. w wyniku rozwiązania umowy o pracę. W takiej sytuacji do dochodu rodziny nie wlicza się dochodu utraconego, np. nie uzyskiwanego z powodu rozwiązania umowy o pracę.

To znalazłam na stronie ministerstwa.Na podstawie wyższych słow.Proszę o wyjaśnienie czy umowa koncząca się na czas okreslony i i podpisanie nowej umowy na czas nieokreslony u tego samego pracodawcy na innych warunkach finansowych to utrata uzysk?
kornelia 40

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x