prosze o wyjasnienie co sie wlicza do dochodu przy 500. - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 23 mar 2016, 14:25

~*~ pisze:a co z tym dochodem z renty rodzinnej, jest liczony czy nie ?
Osoba pobiera rentę rodzinną z ZUS i ustalając jej prawo do zasiłku rodzinnego na dziecko liczymy jej ten dochód za 2014r. (rentę ma nadal), to co nagle do 500+ jej tego nie liczymy ?
No własnie, to liczymy renty rodz., czy nie?
Nowicja,

Napisano: 23 mar 2016, 15:32

też się chętnie dowiem??
mały ops

Napisano: 25 mar 2016, 0:23

Nikt nie odpowie?
nikoś

Napisano: 25 mar 2016, 8:19

Nowicja, pisze:
~*~ pisze:a co z tym dochodem z renty rodzinnej, jest liczony czy nie ?
Osoba pobiera rentę rodzinną z ZUS i ustalając jej prawo do zasiłku rodzinnego na dziecko liczymy jej ten dochód za 2014r. (rentę ma nadal), to co nagle do 500+ jej tego nie liczymy ?
No własnie, to liczymy renty rodz., czy nie?
skoro liczymy do rodzinnego to i do wychowawczego ... ten sam katalog dochodów :D ... jest to napisane w ustawie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .. pozdrawiam wszystkich nowych pracowników ... ale podstawy wypadało by znać .... ja jak przyszłam do pracy to byłam skazana na suche szkolenia i tylko ustawę ... forum odkryłam później :D :D :D
fakt zdarzają się tu bardzo złośliwe komentarze i tych nie popieram ... ale to, że odsyła się kogoś do ustawy to wynika z tego, że jak się coś samemu zrobi ( przeczyta, napisze .. ) to dłużej to w główce zostaje .... bynajmniej ja tak mam :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2016, 11:50

oj coś czuję, że będzie roboty z unieważnianiem, że hoho :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 mar 2016, 13:36

w podręczniku dla samorządowców jest napisane że renty rodzinnej nie podpinamy pod def "emerytury i renty", więc chyba się nie wlicza do dochodu.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2016, 13:39

a w ustawie jest napisane, że dochodami są dochody opodatkowane podatkiem dochodowym na zasadach ogólnych. O ile pamiętam to nie ma wyłączenia renty rodzinnej z podstawy opodatkowania...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 mar 2016, 14:07

miła pisze:w podręczniku dla samorządowców jest napisane że renty rodzinnej nie podpinamy pod def "emerytury i renty", więc chyba się nie wlicza do dochodu.
Dokładnie! Widnieje tam zapis o rozumieniu emerytury i renty i pod spodem jest adnotacja, że powyższe wyjaśnienie nie dotyczy renty rodzinnej. To się ją w końcu wlicza, czy nie wlicza do dochodu rodziny? Proszę PRZYNAJMNIEJ o konkretną odpowiedź.

Dziękuję!
edek bez kredek

Napisano: 25 mar 2016, 14:43

to wszytsko przez te 500 + :/

ale spokojnie bedzie dobrze :)
AlCapone

Napisano: 25 mar 2016, 14:54

odpowiedz jest barzdzo prosta:) renta rodzinna nie jest w mysl ustawy emerytura, renta...ale to ze nie miesci sie w definicji emerytury czy renty nie oznacza,ze nie jest dochodem...co stanowi dochod nie mowi definicja emerytury tylko inny artykul, w ktorym nie ma ze dochodem rodziny jest emerytura/renta (a w tym nie ma renty rodzinnej) tylko dochody podlegajace opodatkowaniu na podstawie konkretnych pzrepisow ustawy o podatku - a w tych pzrepisach to renta rodzinna juz sie miesci - jest dochodem podlegajacym opodatkowaniu na tych podstawach, o jakich mowi nasza ustawa...jest tez dochodem uzyskanym i utraconym - bo definicja w ustawie dochodu utraconego i uzyskanego ja wymienia...to ze renty rodzinnej nie ma w definicji emerytury/renty jest wazne,ale tylko wtedy kiedy prawo do jakiegos swiadczenia jest uzaleznione od posiadanego prawa do emerytury/renty - tak czasami jest w swiadczeniach rodzinnych - nie dostanie na przyklad ktos swiadczenia pielegnacyjnego jesli jest uprawniony do emerytury czy renty, ale wlasnie w zwiazku z tym,ze renta rodzinna nie miesci sie w tej definicji, to ktos kto ma rente rodzinna tylko - SP moze dostac:) to ze ktos w tym podreczniku podkreslil te odrebnosc przynioslo wiecej szkody niz pozytku, bo osoby zajmujace sie tylko 500+ , na ktore ta informacja nie ma wplywu, maja watpliwosci, ktorych by nie mialy gdyby w tym podreczniku nie wytluscili tego co jest wazne tylko dla swiadczen rodzinnych..i to tylko neiktorych
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x