Przeciek z Centrum Legislacji - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 13 sty 2015, 16:39

Grubo nie tak,a przeciw tej skali są ci co mają najwięcej do ukrycia.Z całą pewnością to nie opiekunowie naprawdę niesamodzielnych osób w stopniu znacznym ,tylko opiekunowie osób niepełnosprawnych legitymujących się orzeczeniami o stopniu znacznym.Każdy o tym dobrze wie,lecz wcześniejsza nagonka na ten pomysł świadczy o jednym.Więcej symulantów wyolbrzymiających niesamodzielność wynikającą z niepełnosprawność swoich podopiecznych,niż faktycznych uczciwych opiekunów.
Karolina2

Napisano: 13 sty 2015, 20:37

Spoko, spoko. Nie przeżywajcie tak emocjonalnie czegoś, czego jeszcze nie ma. Jedynie co jest pewne, to to, że praw nabytych nie będą mogli zabrać. Natomiast po wejściu w życie nowej Ustawy (musi wejść, bo tak jest w sentencji ostatniego wyroku TK) na pewno będzie możliwość wyboru dla zainteresowanych, czy zechcą skorzystać z nowych zapisów czy nie. Spodziewajcie się projektu rządowego na przełomie stycznia/lutego 2015. To ja Wam mówię. A wiem co mówię w odróżnieniu od niektórych osób udzielających się na tym forum.
mam

Napisano: 13 sty 2015, 21:02

" Spoko, spoko. Nie przeżywajcie tak emocjonalnie czegoś, czego jeszcze nie ma. " wielka niesprawiedliwość jest i tyle jak na razie.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 14 sty 2015, 3:53

Niesprawiedliwość jest.... Moja mama choruje na stwardnienie rozsiane, leżąca, sztucznie karmiona, na pampersach. Niestety grupę miała przyznawaną co dwa lata, no któż przypuszczał, że przepisy się zmienią i nagle wprowadzone zostanie kryterium dochodowe. Wiec mimo znacznej niepełnosprawności , wg nowych zasad, świadczenie 520zl mi nie przysługuje. Wiec żyjemy teraz z mamy emerytury 1408zl plus 153zl dodatku. Wiem ze niektórzy maja jeszcze mniej, ale ciężko nam jest związać koniec z końcem. Uważam ze albo kryterium dochodowe powinno dotyczyć wszystkich, albo powinno być zniesione, a właściwie powinno być, ale niech to będzie realna kwota. I skalowanie dla wszystkich! Wtedy pomoc trafi do tych, którzy naprawdę jej potrzebują. Dodam ze moja opieka to 24/7 i jestem z tym całkiem sama.
matka swojej matki

Napisano: 14 sty 2015, 10:30

Ze skalowaniem się zgodzę,ale progi dochodowe są już problematyczne.Trudno oszacować jakie koszta ponoszą najcięższe przypadki.Przynajmniej tą grupę leżących całkowicie zależnych od osób drugich progi nie powinny dotyczyć.
Ariona

Napisano: 14 sty 2015, 15:45

Ariona pisze:Ze skalowaniem się zgodzę,ale progi dochodowe są już problematyczne.Trudno oszacować jakie koszta ponoszą najcięższe przypadki.Przynajmniej tą grupę leżących całkowicie zależnych od osób drugich progi nie powinny dotyczyć.
Czy Ty wiesz o czym piszesz? Najpierw trza myśleć potem siadać do klawiatury i stukać. Nie odwrotnie.
mam

Napisano: 15 sty 2015, 16:09

przecieki, podobno nie mogą przepchnąc skalowania sądzę,że nie przejdzie im to.
hanaa

Napisano: 16 sty 2015, 17:41

Koń by się uśmiał z tych przecieków.Opiekunowie dorosłych liczący na wyższe zasiłki w formie pieniężnej są bardzo naiwni.Rzucą ochłap w postaci czeków senatorka ,tylko w lekko zmodyfikowanej formie.Sprawę świadczenia pielęgnacyjnego ostatecznie zamknął Trybunał Konstytucyjny-należy się ono tylko opiekunom niepełnosprawnych dzieci i pomimo orzeczeń terminowych nawet ci co ukończyli 25 lat nie będą skalowani .Tyle w temacie.
chodzę po ziemi.

Napisano: 19 sty 2015, 12:22

Przekrętu władzy mozna, a nawet należy sie spodziewac. Nie była by sobą. A i rodzice jakby nie byli tacy pewni swego, nie ciągnęli by dalej tak w swoją stronę.
Tyle że takie rozwiązanie sprawy będzie sie wiązało z wtórną niekonstytucyjnością i w oparciu o wyrok trybunału dawało podstawy o ubieganie sie o śp na dorosłego niepełnosprawnego.
m&m

Napisano: 19 sty 2015, 13:18

Jest oczywistym ,że opiekunowie dorosłych dzieci nawet tych z orzeczeniami terminowymi nic nie stracą,jak i opiekunowie dorosłych osób niepełnosprawnych nic nie zyskają.Różnica jest taka, że ci pierwsi dobrze o tym wiedzą, natomiast drudzy poza nielicznymi wyjątkami żyją w całkowitej nieświadomości, są cały czas robieni w balona i mamieni mrzonkami.
Baba Wanga

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem