mam pytanko odnosnie przedawnienia nienaleznie pobranego świadczenia, tzn wierzycielka miala w 2014 wydana decyzje o rozlozeniu na raty NP dosc sporo kwote i po 200 zl splacala ta kwote do nas konto, jednak od kilku miesięcy nie dokonywala wplat, wiec zostala wezwana do zaplaty ale cisza i czy teraz moge jej wystawic tytuł wykonawczy czy to są juz świadczenia przedawnione?Co pownnam wziac pod uwage?prosze o pomoc
jeżeli była wydana decyzja rozkładająca należność na raty to nienależnie pobrane świadczenia nie ulegają przedawnieniu bo rozłożenie terminu płatności przerywa bieg przedawnienia. Przedawnieniu ulegają należności gdzie była zrobiona decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach i z tymi należnościami nic się nie robiło to 3 lata od wystawienia decyzji świadczenia przedawniają się
No ok też takiego zdania jestem, ale zastanawia mnie dalsza część tego 23 artykułu że bieg terminu przedawnienia biegnie na nowo od dnia następującego po dniu rozłożenia na raty spłaty... Jak to rozumieć?
ja to rozumiem tak, że jeżeli decyzja o ratach jest wystawiona i należność jest rozłożona na m-czne raty to termin przedawnienia zaczynamy ponownie liczyć od dnia następnego po upływie terminu spłaty danych należności.