Uwaga! Dzwoniłam do Ministerstwa, dla wszystkich którzy borykają się z problemem, jak składany jest wniosek o wydanie duplikatu lub przedłużenia to należy: wpisać cały skład rodziny i u wszystkich za wyjątkiem tej osoby której np. duplikat dotyczy, zaznaczamy że nie wnosimy u nich o wydanie karty.
Zastanawiam sie w tym momencie po jaką cholerę program jest przystosowany do wydawania ,,przedłużenia kart" nie ma nawet możliwości wprowadzenia tekigo wniosku o przedłuznie karty.... wtedy całą statystyka która generuje program na ch... nam sie nada... ministerstwo śmieszne.. za dwa tyg zmieni sie osoba która za o odpowiada i znowu bedzie inaczej...
Ps.gdyby było tak jak mówisz to myśle jak program rozróżni wydanie duplikatu od wydania nowej karty i wprowadzenia nowej rodziny.. chore... nie zgadzam się z tym i bede robił jak do tej pory...
Ja tylko powtarzam to co usłyszałam od ministerstwa, robiłam tak jak Ty ale właśnie przyszły do mnie karty i wiem ze zaraz pojawia sie do odbioru wiec ostatni moment na spotkanie z dana rodzina, zadzwoniłam i to właśnie sie dowiedzialam. Pewnie im chodzi o to ze w systemie masz robic jak do tej pory a we wniosku podać wszystkich po to by było widać ze jest skład 5, 6 itd osobowy .
przecież nie trzeba wpisywać całego składu rodziny, bo masz w programie:WNIOSKI - WYDANIE PRZEDŁUŻENIA - wpisujesz PESEL - i sprawdzasz osobę . zaznaczasz odpowiednie i zamawiasz. Tylko szkoda, że w programie brak jest opcji: DZIECKO PO UKOŃCZENIU 18 ROKU ŻYCIA POSIADAJĄCE ZAŚWIADCZENIE O KONTYNUOWANIU NAUKI
Według nas nie trzeba, według ministerstwa trzeba, no i jak mają się pojawić kontrole czy coś według ich wytycznych to lepiej chyba jest robić tak jak oni chcą..
Jak należy wypełnić wniosek w przypadku złożenia wniosku o przyznanie nowej Karty członkowi rodziny wielodzietnej, który był już posiadaczem Karty („tzw. przedłużenie ważności Karty”, zmiana nazwiska, adresu zamieszkania)?
We wniosku, w części II – członkowie rodziny wielodzietnej, należy wskazać tylko osobę, która występuje o przyznanie nowej Karty.