Syn utracił wazność karty w czerwcu planuje rozpocząć studia w październiku kiedy wydajemy przedłużenie karty po otrzymaniu zaświadczenia z uczelni a co z kartą starą - odbieramy i ucinamy róg jak w dowodach.Czy dobrze myślę.
Stara Karta nie podlega zwrotowi jeśli skończyła się jej ważnosc. tak wiec nie zabierasz jej a nową zamawiasz i wydajesz jak przyniesie Ci pełnoletni gosc zaświadczenie z uczelni.
A mi sie wydaje że jak gość6 wskaże mi jakikolwiek przepis umożliwiający na podstawie takiego oświadczenia przyznać przedłużenie karty to pochyle czoło przed nim:)
zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego ten SYN miał przyznana karte do czerwca..?? skoro był maturzysta i przedstawiał zaświadczenie że uczy się w szkole średniej to powinien miec przyznana karte do końca Wrzesnia.. czyz nie tak? skąd ten czerwiec..
mogę domniemać iż najwidoczniej ktoś wpisał czerwiec ponieważ na zaświadczeniu ze szkoły był wpisany czerwiec, a ustawa niedoczytana, stąd też taka sytuacja
Tak też myśle... Ja odsyłąłem z takimi zaświadczeniami to pani do sekretariatu żeby poprawiła a jak nie wie na jakiej podstawie rok szkolny kończy się we wrezsniu to niech doczyta...
Witam
Dziwne terminy ważności kart biorą się z tego, że na początku tak naprawdę nie było wiadomo do kiedy przyznawać karty uczniom szkół średnich. Dopiero w nowym Rozporządzeniu jasno pisze, że karty przyznajemy do końca września. Ja też mam teraz taki przypadek, wydałam kartę do końca sierpnia 2015 roku, teraz dziewczyna przyniosła zaświadczenie z uczelni na którym pisze, że rozpoczyna studia 1 października 2015 roku, kończy 31 października 2018 roku, no i mam problem bo jest luka (cały wrzesień 2015). Doradźcie jak przedłużyć tzn. od kiedy ??. A druga sprawa, przedłużam ważność karty pierwszy raz...... czy należy wypełniać jakiś dodatkowy wniosek o przedłużenie, czy wystarczy samo zaświadczenie z uczelni ??. Z góry dziękuję za pomoc bardziej doświadczonym w tym temacie Pozdrawiam i życzę miłego dnia