Przedłużenie terminu ważności KDR dla dorosłego dziecka z niepełnosprawnością, które zmieniło stan cywilny

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
kasiao
Stażysta
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy
Kontakt:

Przedłużenie terminu ważności KDR dla dorosłego dziecka z niepełnosprawnością, które zmieniło stan cywilny

Post autor: kasiao »

Cześć,
co zrobilibyście w takiej sytuacji:
Matka wniosła o wydanie Kart dla całej rodziny (ona + mąż + trójka dorosłych dzieci z niepełnosprawnościami w stopniu znacznym i umiarkowanym).

Teraz jednemu dziecku (kobieta) kończy się termin ważności karty w czerwcu (bo na taki okres ważne było orzeczenie) ale w maju wyszła za mąż i zmieniła nazwisko. Stara się też o przedłużenie orzeczenia o niepełnosprawności.

Pytanie:
Czy przedłużyć jej (zmieniła stan cywilny) KDR na czas trwania kolejnego orzeczenia + zmiana nazwiska ?
Wydaje mi się, że tak, a co Wy na to?

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
Kontakt:

Re: Przedłużenie terminu ważności KDR dla dorosłego dziecka z niepełnosprawnością, które zmieniło stan cywilny

Post autor: lukas19861 »

Cześć,
i tutaj nie ma jeszcze jednolitej interpretacji ze względu na brak jurysdykcji w tej kwestii. Z jednej strony skoro w dniu składania pierwotnego wniosku była członkiem rodziny wielodzietnej i teraz z uprawnienia posiadania stopnia niepełnosprawności przedłuża kartę to winno się ją przedłużyć na okres orzeczenia (zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy o KDR, prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek).
W przypadku, gdy ta osoba pozostaje dalej w tej rodzinie no to sprawa jest oczywista i karta się zdecydowanie należy. Natomiast jeżeli osoba ta tworzy już swoją nową rodzinę (tak jak to ma miejsce w tym przypadku) tu powstaje wątpliwość czy kartę przyznać (z drugiej strony - jak wspomniałem wcześniej - można argumentować, że skoro rodzina wielodzietna to taka, w której rodzice nie tylko mają, ale i mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci, to Karta przysługuje, skoro na dzień pierwszego wniosku co najmniej troje dzieci spełniało warunek, a teraz jedno z dzieci przedłuża KDR).

Pozdrawiam
kasiao
Stażysta
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy
Kontakt:

Re: Przedłużenie terminu ważności KDR dla dorosłego dziecka z niepełnosprawnością, które zmieniło stan cywilny

Post autor: kasiao »

Dziękuję za odpowiedź.
Chciałam poznać Wasze opinie w takiej sprawie.
Uważam, że jeśli przy pierwszym wniosku byłaby taka sytuacja, że dwoje dorosłych dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności i jedno (zamężne lub żonate) dziecko również z orzeczeniem - to przyznałabym tylko rodzicom. Natomiast tu będzie przedłużenie terminu ważności KDR i zmiana danych na karcie.
W lutym była na forum sprawa 30-letniego żonatego mężczyzny (z orzeczeniem), dla którego ojciec chciał przedłożyć termin ważności KDR i nawiązałam kontakt z infolinią Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w Warszawie i tam osoba poinformowała mnie, że należy przedłużyć termin ważności karty w ww. przypadku (na czas trwania orzeczenia lub bezterminowo - jeśli ma na bezterminowe orzeczenie), ponieważ osoba ta miała wcześniej wydaną kartę (nie ma znaczenia miejsce zamieszkania czy stan cywilny tej osoby).
I tego mam zamiar się trzymać.

Wiem, że teraz ta Pani tworzy odrębną rodzinę, ale przy przyznaniu KDR tworzyła rodzinę wspólnie z rodzicami i rodzeństwem.

Może ktoś jeszcze się wypowie w ww. temacie.
Mile widziane i napisane wszelkie rady.

:D
rikli
Referent
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: rikli »

ja też byłabym za przedłużeniem tej karty, pomimo ślubu i tworzenia odrębnej rodziny. tak jak sami tutaj dyskutujemy, nie ma w ustawie żadnych konkretnych przesłanek. ja się zastanawiam w takich przypadkach, w jaki sposób brzmiałaby odmowa? na jakie artykuły ustawy kdr należałoby się odwołać? jakie inne ustawy przytoczyć? poza tym, skoro ustawa przewidziała przyznawanie dzieciom dożywotnio kdr w przypadku orzeczenia bezterminowego, to żeby nie stracić tych uprawnień, do końca życia ma nie zakładać własnej rodziny? wiem, że prawo nie zawsze jest sprawiedliwe, ale to tak na logikę wydaje się bez sensu... ale to już takie bardziej moralne przesłanki.
z jeszcze innej strony jestem ciekawa, czy przy pierwszorazowym przyznawaniu takich kart, w przypadku odmowy przyznania kart dzieciom, w tym jednemu w związku małżeńskim, sko by to uwaliło czy podtrzymało?
co ciekawe, studentów nie badamy pod kątem - czy chodzi do pracy, mieszka osobno i sam się utrzymuje? a przecież może się tak zdarzyć...
trochę inny przypadek, ale jest też takie orzeczenie sądu o synu pracującym u ojca, który poza tym spełniał warunki, ale wkradło się to "na utrzymaniu rodziców" - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 6 czerwca 2018 r. IV SA/Gl 1232/17
także każdy indywidualny przypadek można stawiać na szali :)
ODPOWIEDZ