przejście z całego na pół etatu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 25 kwie 2017, 9:27

Pani przekroczył dochód więc dałem decyzję odmowną. Teraz składa ponowny wniosek argumentując to tym, że zmieniła się sytuacja życiowa, ponieważ mąż przeszedł z całego na pół etatu i ma teraz mniejszy dochód. Czy jest gdzieś w ustawie napisane, że przejście z całego na pół etatu nie jest zmianą sytuacji życiowej ? Pani jest bardzo konfliktowa
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 25 kwie 2017, 9:31

Zmiany z całego na pół etatu nie ma w katalogu dochodów utraconych.
Dać jej odmowę, a ona się odwoła i wszystko bd zależeć od SKO ewentualnie WSA
Irek
GOPSIrek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 sie 2016, 10:45
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 kwie 2017, 9:32

jesli pan zakonczyl jedna umowe - te na caly etat - dostal swiadectwo pracy, to ma utrate dochodw z tego zatrudnienia i uzysk z zatrudnienia na podstawie nowej umowy o prace na pol etatu...natomiast jesli panu zmienily sie tylko warunki pracy i placy(czyli nie ma drugiej umowy tylko zmieniana jest ta pierwsza) to nie ma utraty
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2017, 9:34

Teraz to ja już nic nie wiem, bo do tej pory mówiono że jeżeli nie ma świadectwa pracy, a jest zmiana warunków pracy to nie ma utraty ani uzysku (w zależności jak zmienia się umowa), ale teraz jak czytam wyroki sądów, to głupieje i nie wiem jak robić.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 25 kwie 2017, 9:36

kb pisze:jesli pan zakonczyl jedna umowe - te na caly etat - dostal swiadectwo pracy, to ma utrate dochodw z tego zatrudnienia i uzysk z zatrudnienia na podstawie nowej umowy o prace na pol etatu...natomiast jesli panu zmienily sie tylko warunki pracy i placy(czyli nie ma drugiej umowy tylko zmieniana jest ta pierwsza) to nie ma utraty
dokładnie tak robimy. Jeśli było świadectwo pracy, to jest utrata i uzyskanie. Jeśli nie ma, to nie ma.
Ale! najgorsze jest to, że zmieniły się przepisy o wydawaniu świadectw pracy. One nie muszą być wydane. (w jakichś tam przypadkach)
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2017, 9:40

Ze składek zdrowotnych wychodzi na to, że ma cały czas jedną i tą samą pracę a dostał tylko aneks do umowy. Także wystawiam odmowę ale wiem, że Pani będzie się strasznie burzyć bo jak przyniosła ten wniosek to mówiła, że jej się już należy i ma dostać decyzję... :?
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 25 kwie 2017, 9:48

Minion pisze:Ze składek zdrowotnych wychodzi na to, że ma cały czas jedną i tą samą pracę a dostał tylko aneks do umowy. Także wystawiam odmowę ale wiem, że Pani będzie się strasznie burzyć bo jak przyniosła ten wniosek to mówiła, że jej się już należy i ma dostać decyzję... :?
skladki zdrowotne nie przesadzaja tego:) przed wydaniem decyzji odmownej lepiej to ustal czy byla to zmiana warunkow pracy i placy czy zakonczenie jednej umowy i podpisanie drugiej...
a swiadectwo pracy moze byc jedno na pare umow o prace zawartych na czas okreslony po zakonczeniu ostatniej umowy w jakims tam terminie, ale na zadanie pracownika zaklad pracy ma obowiazek wydac tez swiadectwo pracy w ciagu 7 dni, wiec zawsze mozna zadac tego swiadectwa wczesniejoczywiscie z umowy juz zakonczonej)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2017, 9:50

Jak to skwitował Pan Raczkowski z SKO w Krakowie
"Na szczęście wyroki sądów nie są jeszcze prawem obowiązującym w państwie" :D

Więc jak nie było utraty pracy to nic się nie zmienia i Ja dałbym odmowę.
Może się odwołać.
Irek
GOPSIrek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 sie 2016, 10:45

Napisano: 25 kwie 2017, 10:24

u nas pracowali w kopalni, a później przejęły ich spółki. Zarobki zmniejszyły się o 40%. Nie uwzględniałam utraty dochodu, odwoływali się do SKO, decyzje były utrzymane w mocy
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 25 kwie 2017, 10:58

Witam!
a co sytuacji jak pracownik robił w zakładzie pracy np. do 31.12.2014 r. cały etat
a od 01.01.2015 - 0,2 etatu (nastąpiła zmiana warunków i zakresu obowiązków, nie było świadectwa)

ale dodatkowo za porozumieniem stron został przeniesiony do jednostki organizacyjnej tego samego zakładu i rozpoczął w niej pracę np. od 01.01.2015 r (podpisując nową umowę z dyrektorem danej jednostki)?

Czyli w skrócie - dwie prace.

W Zus jest ciągłość w głównym zakładzie pracy, a od 01.01.2015 uzyskanie uprawnienia w nowej jednostce.

czy robić uzysk z podjętej pracy 01.01.2015 r?
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x