Pani posiada spore zaległości w KRUS za nienależnie pobrane świadczenie z którym podpisała umowę na zapłatę zaległości w ratach , zgodnie z oświadczeniem Pani mamy przekazywać raty do KRUS pomniejszając wypłatę 500+ . Czy to jest postępowanie właściwe.
ludzie to wymyślają...mi się wydaje, że to dziwna sprawa. My możemy potrącać nienależnie pobrane "nasze" świadczenia, nie ma nic o świadczeniach NP z np. KRUSu. Mi się wydaje, że to nie nasza sprawa. A przecież jak ona dostanie 500+, to sama może przekazywać do KRUSU to co ma im oddać.
No nie wiem ale dla mnie dziwne, ale ciekawe co myślą inni?
Ta Pani sama wie że nie wpłaci jak dostanie do reki jest u niej asystent rodziny który zasugerował takie rozwiazanie a pani sie zgodziła ,chodzi tylko czy pieniądze które mają byc wydane na dzieci idą na spłatę długu matki
U nas przyjęto taką praktykę, że wysyłamy socjalnego na wywiad. Jeśli uzna, że strona nie jest w stanie sama dopilnować płacenia rachunków to bierze oświadczenie, że z 500+ ośrodek ma opłacać rachunki strony. najlepiej żeby krus rozpisał ile zalega, nr konta itd.