Rodzina patchworkowa a wnioski - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 kwie 2019, 15:24

Państwo chcą złozyc dwa osobne wnioski ze względu na koordynację.
Matka ma starsze dziecko z poprzednim partnerem i wspólne z obecnym, który pracuje w Niemczech. Chcą złozyć dwa osobne wnioski bo twierdza,że Niemcy moga robic problemy jak wniosek będzie na pertnerkę (z czym ja sie oczywiscie nigdy nie spotkałam i raczej sie z tą opinią nie zgadzam)..
Pozwolić im złozyć dwa bo już się pogubiłam ?
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Napisano: 24 kwie 2019, 8:29

Też się nie spotkałam ale w sumie mają prawo złożyć dwa oddzielne wnioski, nie da się zabronić ;)
tylko czy wtedy i tak nie będzie koordynacji?
Bo tak sobie myślę:
- Pani jak zawnioskuje na starsze dziecko to w składzie rodziny wpisuje siebie, dwoje dzieci i obecnego partnera (bo wychowuje z nim co najmniej jedno dziecko, a On jest w Niemczech więc koordynacja)? Dobrze myślę o składzie rodziny?
- A Pan zawnioskuje na młodsze dziecko i u siebie w składzie rodziny nie może wpisać dziecka partnerki (tego starszego, bo nie jest rodzicem tego dziecka ani mężem tej Pani) więc będzie Pan, Pani i ich wspólne dziecko, prawda? (no i będzie koordynacja bo Pan w Niemczech)

Ps. I w obu wypadkach wniosek jest na pierwsze dziecko, więc i tu i tu kryterium dochodowe. Myślę, że im się to nie opłaca i wątpię, żeby Niemcy robiły problemy ;)
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 24 kwie 2019, 9:46

niki, może wpisac w skladzie wszystkich bo laczy ich wspolne dziecko, bedzie tylko wnioskowal na swoje. Taki przyklad widnieje w podreczniku dla samorzadów na stronie 12
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Napisano: 24 kwie 2019, 10:52