przekazanie dokumentów do innego OPS - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 29 paź 2021, 10:07

czy w przypadku przekazania świadczenia pielęgnacyjnego do innej gminy celem dalszej realizacji my musimy wyrejestrować osobę z ubezpieczenia ZUS a nowy OPS ją musi zgłosić?
1974
Referent
Od: 13 kwie 2014, 19:43
Zajmuję się: ŚR/FA/ST

Napisano: 29 paź 2021, 10:24

1974 pisze:
29 paź 2021, 9:11
Nutka pisze:
09 sie 2021, 12:42
nie powinno się klikać zakończ z uwagi na zmianę miejsca zamieszkania tylko tak jak w 500 + - zmień status - tam wybrać zmiana miejsca zamieszkania
Jak mam to zrobić w Amazisie?
Przez wygaśnięcie prawa do świadczenia?
Ja zamykam przez wygaszenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 paź 2021, 10:24

1974 pisze:
29 paź 2021, 10:07
czy w przypadku przekazania świadczenia pielęgnacyjnego do innej gminy celem dalszej realizacji my musimy wyrejestrować osobę z ubezpieczenia ZUS a nowy OPS ją musi zgłosić?
No raczej.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 03 lis 2021, 11:05

Witam, mam pytanie w związku z przekazaniem świadczenia pielęgnacyjnego, przekazujemy całą teczkę od momentu kiedy osoba miała przyznane u nas pierwszy raz, czy tylko aktualny wniosek i decyzję?
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2022, 11:22

Podepnę się pod temat. Muszę przekazać decyzję wraz z aktami do innego organu. Strona złożyła oświadczenie o zmianie miejsca zamieszkania i przekazaniu akt. Tylko, że wezwałam stronę do złożenia wyjaśnień pod rygorem wstrzymania prawa do świadczeń. W dniu 31 powinnam zrobić postanowienie o wstrzymaniu, jeżeli strona nie wywiąże się z obowiązku. Poinformowała, że wyprowadziła się 27.01. Co mam zrobić w zaistniałej sytuacji? Technicznie ops nie otrzyma jeszcze wniosku do 31 stycznia. Ja oczywiście nie mogę już prowadzić postępowania.
aktosik
Stażysta
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2022, 20:52

A ja mam pytanie następującej treści:
Osoba pobiera obecnie u nas świadczenia rodzinne - w międzyczasie wyszło że zmieniła ona miejsce zamieszkania. Z obecnym okresem - sprawa jest jasna. Ale chodzi o poprzedni okres zasiłkowy - bo wyjdą nienależnie pobrane świadczenia. Czy wszczęcie postępowania ws. ustalenia nienależnie pobranych świadczeń i całe postępowanie my przeprowadzamy a potem wysyłamy decyzję do nowego organu właściwego czy wysyłamy całą dokumentację z poprzedniego okresu zasiłkowego i niech nowy organ właściwy ustala nienależnie pobrane świadczenia?
Pozdrawiam.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Napisano: 08 lut 2022, 7:54

W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 15 lut 2022, 13:13

Mam pytanie. Pani pobierała SW w innej gminie. Ta gmina wezwała Panią do złożenia wyjaśnień odnośnie miejsca zamieszkania, Pani w wyznaczonym terminie nie zgłosiła się. Gmina decyzję wstrzymała po czym Pani złożyła wyjaśnienia, że zmieniła adres zamieszkania ( wyjaśnienie wpłynęło na początku kolejnego miesiąca). I tu moje pytanie. Która gmina wznawia realizację wypłaty? Gmina która wstrzymała realizację czy gmina do której Pani się przeprowadziła?
Atlantis
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 22:23
Zajmuję się: Sw,SR,FA,DS

Napisano: 15 lut 2022, 14:28

nowa gmina
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się: