przekazanie wg właściwości - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 lut 2017, 14:42

Witam.Dostałam właśnie wniosek z innego ops.Czy na tej podstawie mogę przyznać dalej fa czy mogę wziąć nowy wniosek skierowany do nas? Czy potrzebuje aktualne zaświadczenie od komornika o wyegzekwowanych alimentach i o bezskuteczności?
Wercia

Napisano: 03 lut 2017, 15:08

co znaczy :
"wziąć nowy wniosek skierowany do nas"
my przyznajemy na podstawie wniosku który wpłynie z innej gminy, co do aktualnego zaświadczenia komornika to nie zaszkodzi ale nie koniecznie
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 15:10

a ja biore nowy wniosek i zaaczniki, bo w ustawie o funduszu nie ma przesyła nia sobie wniosków jak w SR
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 15:19

legalna 01 pisze:a ja biore nowy wniosek i zaaczniki, bo w ustawie o funduszu nie ma przesyła nia sobie wniosków jak w SR
masz rację nie ma ale co robisz jeżeli dostaniesz na początku lutego z gminy X wnioski o ŚR i FA wraz z decyzją uchylająca od 1 stycznia.
SR zgodnie z ustawą przyznasz od 1 stycznia na podstawie wniosku z gminy X a jeżeli chodzi o FA to wzywasz wierzycielkę do złożenia wniosku , Ona przychodzi, składa wniosek i przyznajesz od 1 lutego a styczeń jej przepada
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 15:33

Chodzi o wniosek złożony w naszym ops.
Inny ops wysłał nam wnioski ale bez decyzji uchylających.Tylko przekazanie dokumentów.I teraz mam dylemat. Wydawało mi się, że jak wezmę nowy wniosek i przyznam decyzję to będzie dobrze.Ale komornik stwierdził, że nie wystawi mi zaświadczeń z bieżącą datą, ponieważ tamta decyzja nadal obowiązuje.A nawet jeśli była by uchylona to powinnam żądać zaświadczenia od tamtego ops a nie od nich.
Wercia

Napisano: 06 lut 2017, 10:01

Bardzo proszę może jeszcze ktoś coś doradzi?
Czy komornikmoże odmówić wydania zaświadczenia?
Wercia

Napisano: 06 lut 2017, 12:10

I komornik ma rację. Dokumenty obowiązują, to po co Ci nowe zaświadczenie. Nie rozumiem. Daj spokój.
edi1

Napisano: 06 lut 2017, 13:59

No niby dokumenty obowiązują.Ale jeżeli przyjmę taktykę , żeby strona złożyła nowy wniosek to zaświadczenie od komornika o bezskuteczności powinno być chyba z datą bieżącą i za ostatnie dwa miesiące. Sama już nie wiem jak z tym postąpić. Pogubiłam się, które postępowanie będzie właściwe. Przyjąć nowy wniosek czy wydać decyzję na podstawie tamtego.
wercia

Napisano: 07 lut 2017, 9:00

Może ktoś jeszcze doradzi?Czy w takiej sytuacji bierzecie nowy wniosek i załączniki czy bazujecie na przekazanym wniosku?
Wercia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x