zombi pisze: Jeśli masz sygnity to fundusz alimentacyjny, komunikacja, komunikacja z biurem informacji gospodarczej, utwórz aktualizację zadłużenia i każdy po kolei (KBIG, InfoMonitor, ERIF, KRD) weryfikuj zadłużenie, a potem każdy po kolei wyślij zadłużenie. Przed wysłaniem BIGów musi być zatwierdzona lista wypłat. Jeśli KRD nie wyśle od razu to trzeba wejść na drugi dzień i nacisnąć pobierz dane z KRD. To wszystko. I tak co miesiąc, po wypłatach.
Jeśli masz zmarłych dłużników to z poziomu listy dłużników trzeba sprawdzić, czy jest wprowadzona data śmierci. Jeśli nie zostało to wprowadzone należy to zrobić, tak więc szybki wydruk z rejestru PESEL, choć dobrze pobrać odpis skróconego aktu zgonu. Wprowadzić datę śmierci, wygasić zadłużenie zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy FA. Poinformować księgowość i organ prowadzący postępowanie. Teraz odnośnie przesyłu to BIG, jeśli masz wprowadzoną datę śmierci dłużnika to podczas automatycznego przesyłu danych, dane zmarłego dłużnika są usuwane. Teraz dane niepoprawne. Ale co konkretnie. Może masz złe ustawienia komunikacji. Wchodzisz z poziomu okna głównego w [Komunikacja z biurem informacji gospodarczej] dalej w kolejnym oknie klikasz u góry na pasku [operacje] i [ustawienia komunikacji]. Tutaj masz zakładki dot. każdego BIG no i musisz mieć uzupełnione. Loginy i hasła możesz pozyskać z samego biura. To samo adresy serwisów. Kiedyś jeszcze były certyfikaty ale to już chyba nieaktualne bo ten konkretny BIG zawiesił działalność.Magnoliaa34 pisze: ↑13 lut 2025, 15:23zombi pisze: Jeśli masz sygnity to fundusz alimentacyjny, komunikacja, komunikacja z biurem informacji gospodarczej, utwórz aktualizację zadłużenia i każdy po kolei (KBIG, InfoMonitor, ERIF, KRD) weryfikuj zadłużenie, a potem każdy po kolei wyślij zadłużenie. Przed wysłaniem BIGów musi być zatwierdzona lista wypłat. Jeśli KRD nie wyśle od razu to trzeba wejść na drugi dzień i nacisnąć pobierz dane z KRD. To wszystko. I tak co miesiąc, po wypłatach.
Hej. Własnie mam totalne zaległości z BIG... a czy jakoś to weryfikujesz? Też odziedziczyłam BIGi do realizacji...ale mam tu w systemie dłuzników którzy np wiem ze nie żyją...nigdy nie było to tutaj przesyłane...co w tej sytuacji? mam to jakoś sprawdzać? Zrobiłam wg tego co piszesz i mam komunikat: zweryfikowane, dane niepoprawne... co w tej sytuacji??? Błagam pomóz...
Mnie się to jeszcze nie zdarzyło, ale wiem że moja poprzedniczka jak robiła, to kilka razy nie mogła wysłać i dzwoniła do danego BIG i mówiła, że nie da się wysłać, tylko tu był problem z przesyłem, a nie z niepoprawnościa danych, więc nie wiem. Trzeba wszystko posprawdzać dokładnie i wyszukać błąd.Magnoliaa34 pisze: ↑13 lut 2025, 15:23zombi pisze: Jeśli masz sygnity to fundusz alimentacyjny, komunikacja, komunikacja z biurem informacji gospodarczej, utwórz aktualizację zadłużenia i każdy po kolei (KBIG, InfoMonitor, ERIF, KRD) weryfikuj zadłużenie, a potem każdy po kolei wyślij zadłużenie. Przed wysłaniem BIGów musi być zatwierdzona lista wypłat. Jeśli KRD nie wyśle od razu to trzeba wejść na drugi dzień i nacisnąć pobierz dane z KRD. To wszystko. I tak co miesiąc, po wypłatach.
Hej. Własnie mam totalne zaległości z BIG... a czy jakoś to weryfikujesz? Też odziedziczyłam BIGi do realizacji...ale mam tu w systemie dłuzników którzy np wiem ze nie żyją...nigdy nie było to tutaj przesyłane...co w tej sytuacji? mam to jakoś sprawdzać? Zrobiłam wg tego co piszesz i mam komunikat: zweryfikowane, dane niepoprawne... co w tej sytuacji??? Błagam pomóz...