Przekroczenie 50% powierzchni normatywnej
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Przekroczenie 50% powierzchni normatywnej
Może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć powierzchnie normatywną te 50% skąd wiadomo, że przekroczone.Jestem nowa w tym i nie bardzo kumam.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Przekroczenie 50% powierzchni normatywnej
Przykład:
Mieszka jedna osoba i zajmuje lokal o powierzchni 47 m2.
Powierzchnia normatywna dla 1 osoby wynosi 35 m2.
Powierzchnia lokalu może przekroczyć o 30% (czyli w tym przypadku 45,50 m2) ale nie więcej niż 50% pod warunkiem, że powierzchnia pokoi i kuchni nie przekroczy 60% powierzchni całego mieszkania.
Więc jeśli mieszka 1 osoba i ma lokal do 45,50 m2 – to wszystko ok.
Jeśli przekracza tą powierzchnię, ale nie więcej niż 50% czyli do 52,50 m2 – to musisz sprawdzić, ile wynosi powierzchnia pokoi i kuchni. Jeśli wynosi do 60% całego mieszkania (rzadko to się zdarza) czyli nie więcej niż 28,20 m2 – to można przyznać dodatek. Jeśli przekracza to odmawiasz.
Jeśli osoba miałaby lokal o powierzchni powyżej 52,50 m2 – to od razu odmowa (bez sprawdzania powierzchni pokoi i kuchni).
Mieszka jedna osoba i zajmuje lokal o powierzchni 47 m2.
Powierzchnia normatywna dla 1 osoby wynosi 35 m2.
Powierzchnia lokalu może przekroczyć o 30% (czyli w tym przypadku 45,50 m2) ale nie więcej niż 50% pod warunkiem, że powierzchnia pokoi i kuchni nie przekroczy 60% powierzchni całego mieszkania.
Więc jeśli mieszka 1 osoba i ma lokal do 45,50 m2 – to wszystko ok.
Jeśli przekracza tą powierzchnię, ale nie więcej niż 50% czyli do 52,50 m2 – to musisz sprawdzić, ile wynosi powierzchnia pokoi i kuchni. Jeśli wynosi do 60% całego mieszkania (rzadko to się zdarza) czyli nie więcej niż 28,20 m2 – to można przyznać dodatek. Jeśli przekracza to odmawiasz.
Jeśli osoba miałaby lokal o powierzchni powyżej 52,50 m2 – to od razu odmowa (bez sprawdzania powierzchni pokoi i kuchni).
-
- Praktykant
- Kontakt:
A skąd te 28,20 m 2 mogę jeszcze o to zapytać jak to jest wyliczone.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
47 m2 x 60% = 28,20 m 2 [powierzchnia pokoi i kuchni nie przekroczy 60% powierzchni całego mieszkania]A skąd te 28,20 m 2 mogę jeszcze o to zapytać jak to jest wyliczone.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuje bardzo.Pozdrawiam
Oprócz Przekroczenie 50% powierzchni normatywnej - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Dochód ze stypendium
emeryci.
pieniądze od komornika
PILNE 40 ZŁ UKRAINA
Działalnośc gozpodarcza zawieszona - dochód
zmiany w ustawie o dodatkach mieszkaniowych
ha przel
umowa najmu,
Alimenty
Zaległości w opłatach
tytul prawy maz i zona
Wydatki ze Spółdzielni