Przekroczenie. Decyzja czy jakieaś informacja? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 28 kwie 2015, 12:03

wnioskodawca pobiera zasiłek rodzinny. Teraz zgłasza dochód uzyskany. Przeliczam i jest przekroczenie. Można zastosować art. 5 ust. 3 i warunkowo nadal przyznać zasiłek rodzinny. Mam pytanie czy w przypadku przekroczenia wydajecie decyzję czy też piszecie tylko jakąś informację, że jest przekroczenie i nadal rodzina kwalifikuje się do rodzinnego?
Felaaa

Napisano: 28 kwie 2015, 12:11

po prostu informujesz ustnie klienta że ma przekroczenie i jedzie na warunku i ze w przyszłym okresie zasiłkowym nie może przekroczyć
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 12:14

W takiej sytuacji pisze pismo.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 12:20

Dorcia82 to pismo to taka krótka informacja, że nastąpiło uzyskanie dochodu. Dochd po ponownym przeliczeniu wyniósł tyle i tyle i zasiłek nadal przysługuje? I czy to pismo wręczasz wnioskodawcy czy tylko do akt sprawy?
Felaaa

Napisano: 28 kwie 2015, 12:33

ja piszę pismo i wysyłam stronie :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 12:43

Krótka inf. ile wynosi teraz dochód i ,że przekroczył i w przypadku przekroczenia w kolejnym okresie nie będzie przysługiwał. Wysyłam stonie i wpinam sobie do akt.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 12:44

Dorcia82 pisze:Krótka inf. ile wynosi teraz dochód i ,że przekroczył i w przypadku przekroczenia w kolejnym okresie nie będzie przysługiwał. Wysyłam stonie i wpinam sobie do akt.
yes :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 13:04

serdecznie dziękuje za podpowiedź.
A czy w przypadku gdy dochód uzyskany nie powoduje żadnych rewolucji sporządzanie tylko informację (notatkę) i wpinacie tylko do akt. Czy postępujecie identycznie jak przy przekroczeniu tj. pismo do wnioskodawcy?
Felaaa

Napisano: 28 kwie 2015, 13:14

Namieszam wam trochę :)
W takim wypadku zawsze pisaliśmy informację do klienta ze teraz jedzie na 5,3.
Pewnego pięknego dnia taka oto osoba złożyła wniosek na nowy okres, bach - przekroczenie niewielkie. Płodzimy odmowę, że się nie należy bo oczywiście w związku z uzyskaniem dochodu podwyższony próg został już raz wykorzystany oraz, że została o tym poinformowana odrębnym pismem.
Pańcia się odwołuje.
SKO.
SKO nam zarzuca, że informacja nie jest wystarczająca i to powinno iść zmianą decyzji.
Dość stara sprawa i nie wiem jakie teraz mieli by stanowisko ale i tak dajemy informację nadal.
Miłego dnia, wracam do durnego przygotowywania teczek do archiwum :)
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2015, 13:22

Diabolina pisze: SKO nam zarzuca, że informacja nie jest wystarczająca i to powinno iść zmianą decyzji.
Okej, ale w jakim zakresie to zmienia decyzję? Przecież świadczenie dalej jest przyznane, jego kwota się nie zmienia, okres na jaki zostało przyznane również, zakres też nie ;) To jaka podstawa do zmiany decyzji i w jaki sposób? W sentencji się przecież nie pisze "przyznaję warunkowo" :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x