Mam pytanie.
Wychowanek z rodziny zastępczej, w rodzinie niecałe dwa lata, usamodzielnienie na starych zasadach.
Dochód przekroczył kryterium,
Czy przysługuje mu pomoc na KN.
Dzieki za pomoc
Ale jak to technicznie rozwiązujecie? Najpierw odmawiacie prawa do pomocy a następnie wychowanek składa drugi wniosek i wtedy przyznajecie? Czy od razu przyznajecie? A i jeszcze jedno pytanko: jakie kryterium stosujecie? to obowiązujące przed 1.01,2012 r. czyli osoba samotna 477 zł. (pamiętam że była w tej kwestii interpretacja Ministerstwa), czy to obecnie obowiązujące 634 zł.?
ja odmawiam a w drugiej przyznaję i od wtedy już mam załatwioną sprawę z wychowankiem (tylko się uczyć)
interpretacja art. 240 nadal jest na stronie ministerstwa więc stare kryterium i przepisy w brzmieniu przed 01.01.2012r.
Dzięki TOMASZ6
Też tym tokiem myślę. Jeszcze tylko jedna kwestia: jeśli wychowanka złożyła 1 wniosek 12.10., dziś dotarł wywiad, wydam decyzję odmowną, nim się uprawomocni, wychowanka złoży wniosek (już z datą XI) to od kiedy można przyznać świadczenie? czy za X będzie można czy już będzie o ten miesiąc będzie w plecy?
Oba wnioski powinny byc najlepiej od razu zlozone zeby na podstawie jednego uchylic decyzjre a na podstawie drugiego przyznac pomoc tak zeby wychowanka nie byla stratna.
Jaki "oba wnioski" jeśli można spytać. Wychowanek składa jeden wniosek - o przyznanie mu świadczenia, a to, że nie możemy mu przyznać z jednego artykułu tylko z innego to już jest nasza sprawa. Kiedyś miałam taka interpretację, że odmowa nie musi być formalna - tzn. decyzja i my robimy tak, że w decyzji przyznającej w uzasadnieniu piszemy, że klient został poinformowany, iż zgodnie z dotychczasowymi przepisami nie kwalifikuje się do otrzymania pomocy, gdyż dochód przekracza, jednakże mając na uwadze zapis art. 240 ust 3 to to i tamto...